fbpx

OBILJEŽAVA SE 28. godišnjica stradanja Hrvata na Stipića livadi

Autor: Fena

Obilježavanje 28. obljetnice stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi – Doljani, općina Jablanica bit će upriličeno danas, 28. srpnja, priopćili su organizatori.

Kako se navodi u najavi, program obilježavanja počinje u 9.30 sati okupljanjem hodočasnika, potom će u 10.30 sati biti održano polaganje cvijeća i paljenje svijeća, a u 11 sati misa za sve poginule.

Organizacijski odbor za obilježavanje pogibije vojnika HVO-a i civila hrvatske nacionalnosti zamolio je sve da dođu na vrijeme kako se ne bi stvarala gužva jer, kako napominju, očekuju veliki broj posjetitelja.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je ujutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH, među kojima se spominju i mudžahedini.

Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI