fbpx

Obljetnica smrti Franje Tuđmana, na otkrivanje spomenika u Zagrebu stiže državni vrh

Autor: HTV

ZAGREB - Obilježava se 19. obljetnica smrti prvoga hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana.

Tom će prigodom u 15 sati biti otkriven njegov spomenik, postavljen u Zagrebu, na raskrižju ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice. Autor je akademski kipar Kuzma Kovačić, a prema najavama na otkrivanje dolaze predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Usprkos liječničkom protivljenju, na otkrivanje spomenika kod Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog iz bolnice dolazi i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se liječi od plućne embolije.

Polaganje vijenaca na grobu Franje Tuđmana i sveta misa zadušnica

Danas će mnogi položiti vijence i zapaliti svijeće na grobu prvoga hrvatskog predsjednika na Mirogoju i u njegovoj rodnoj kući u Velikom Trgovišću. Sveta misa zadušnica služit će se večeras u zagrebačkoj crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu, a na njoj se očekuje i premijer Plenković.

Povijest će dr. Franju Tuđmana pamtiti kao prvog predsjednika u dva mandata pod čijim je vodstvom utemeljena i obranjena hrvatska država. “Hrvatskim pobjedama promijenjeni su strateški odnosi snaga, a Hrvatska je postala nezamjenjiv čimbenik na ovom području”, rekao je tada Tuđman.

Objavljeno je da je Franjo Tuđman umro na današnji dan u 23.15 na sedmom katu Kliničke bolnice Dubrava, gdje je proveo 40 posljednjih dana. Odmah su se sastali Vlada i predsjedništvo stranke, a njegovu je dužnost preuzeo predsjednik Sabora, akademik Vlatko Pavletić. Već idući dan tijelo je preneseno do predsjedničkih dvora gdje je bilo do ponedjeljka 13. prosinca kada je pokopan na zagrebačkom Mirogoju iza crkve Krista Kralja. Ispratilo ga je stotinjak tisuća građana.

Svake godine građani u velikom broju 10. prosinca posjećuju grob Franje Tuđmana na Mirogoju te njegovu rodnu kuću u Velikom Trgovišću.

Autor: HTV

ZADNJE VIJESTI