fbpx

OČITO NISU ČITALI ŽIVOTINJSKU FARMU NITI SU ČULI DA REVOLUCIJA JEDE SVOJU DJECU Niti mjesec dana nakon pobjede nad Amerikom talibani se počeli svađati međusobno

Autor: Dnevno.ba

Sukob između lidera talibana u predsjedničkoj palači u Kabulu

Žestok sukob izbio je između lidera talibana samo nekoliko dana nakon što su uspostavili novu vladu u Afganistanu, rekli su za BBC visoki talibanski dužnosnici.

Pristalice dvije suparničke frakcije navodno su se potukle u predsjedničkoj palači u glavnom gradu Kabulu.

Čini se da je uzrok sukoba svađa oko toga tko je najzaslužniji za pobjedu nad SAD-om i kako je vlast podijeljena u novoj vladi.

Talibani su službeno opovrgnuli te izvještaje.

Talibani su prošlog mjeseca preuzeli kontrolu nad Afganistanom i od tada zemlju proglasili “Islamskim Emiratom”.

Njihova nova privremena vlada sastoji se uglavnom od muškaraca i visoko rangiranih talibanskih ličnosti, od kojih su neki poznati po napadima na američke snage u posljednja dva desetljeća.

Do fizičkog sukoba je došlo nakon što je suosnivač talibana, Mullah Abdul Ghani Baradar, nestao na nekoliko dana.

Jedan talibanski izvor rekao je za BBC Pashto da su Baradar i Khalil ur-Rahman Haqqani, ministar za izbjeglice i istaknuta ličnost u militantnoj mreži Haqqani, razmijenili teške riječi prije nekoliko dana.

Viši pripadnik talibana sa sjedištem u Kataru i osoba povezana s osobama bliskim događaju također su potvrdili da se sukob između Baradera i Haqqanija dogodio krajem prošlog tjedna.

Izvori kažu da je rasprava izbila jer je Baradar, novi potpredsjednik vlade, bio nezadovoljan strukturom njihove privremene vlade.

Do svađe dolazi i zbog razmirica oko toga tko kod talibana treba biti zaslužan za pobjedu u Afganistanu, prenose svjetske agencije.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI