fbpx
FOTO: RTRS

‘ODBIJANJE BIH JE SRAMOTA BRUXELLESA’ Mađarska protiv EU sankcija osobama sa zapadnog Balkana

Autor: Hina

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto potvrdio je u petak u Banjoj Luci kako će se njegova vlada i daje protiviti uvođenju sankcija političarima sa zapadnog Balkana koje bi pokušala uvesti Europska unija.

Szijjarto je u Banju Luku doputovao kako bi se sastao s najvišim dužnosnicima Republike Srpske, predvođenim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom entiteta Željkom Cvijanović, koji su pod američkim i britanskim sankcijama.

Vlada premijera Viktora Orbana praktično je jedini zagovornik dijaloga s Dodikom u strukturama Europske unije, čije najutjecajnije države sadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH smatraju odgovornim za ugrožavanje stabilnosti i opstanka te zemlje odnosno odgovornim za kreiranje planova o secesiji RS. Orban i Szijjarto ranije su se usprotivili planovima za sankcioniranje Dodika na razini EU, a šef mađarske diplomacije sada je ponovio kako od toga Budimpešta neće odustati.

“Smatramo ispravnim pružati zemljama zapadnog Balkana potporu i voditi odgovornu susjedsku politiku potičući dijalog. Na zapadnom Balkanu nema smisla uvoditi sankcije i prijetiti, nego voditi dijalog i stoga smatramo da EU ne treba uvoditi sankcije ni protiv jedne osobe sa zapadnog Balkana”, kazao je Szijjarto na konferenciji za novinstvo.

Ocijenio je “sramotom Bruxellesa” spori proces širenja Unije, a greškom odbijanje država-članica da se Bosni i Hercegovini odobri status kandidata za članstvo, ističući kako Mađarska snažno podupire europsku perspektivu BiH kao i cijele regije.

“Proširenje EU jedna je od najvažnijih politika i jačanje EU nije moguće bez njezinog proširenja. Što nas više ima, to smo jači, a to je posebice važno za regiju zapadnog Balkana”, kazao je Szijjarto, koji je ocijenio kako je europski kontinent sada suočen s velikim izazovima zbog rata u Ukrajini te problema u energetskom i financijskom sektoru.

Dodik je kazao kako je zahvalan na potpori koju Mađarska daje RS-u odnosno poruci da se s političarima iz tog entiteta treba razgovarati “kada su se neki htjeli igrati sankcijama”.

Izrazio je očekivanje kako će RS produbiti postojeću suradnju s Orbanovom vladom, kojoj je zahvalio na potpori od 35 milijuna eura za razvitak lokalnog poduzetništva. Kazao je i kako je zahvalan na potpori Mađarske BiH na europskom putu no istodobno je ustvrdio kako je u BiH, a posebice u RS, sve manje entuzijazma za članstvo u EU nakon što zemlja nije dobila kandidatski status zajedno s Ukrajinom i Moldavijom.

Ocijenio je neprihvatljivim popis reformi koje je Europska komisija postavila kao uvjet da bi BiH dobila kandidatski status kazavši kako za neke od njih nema niti će ikada biti suglasnosti u samoj zemlji jer, kako tvrdi, one vode ka daljoj centralizaciji. “Mi se nećemo odreći RS radi europskog puta”, kazao je Dodik.

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI