fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Odgovori na dodatna pitanja već ovog tjedna u Bruxellesu?

Autor: Dnevni list

SARAJEVO – Odgovori se nalaze u Vijeću ministara BiH i svim vladama na potvrđivanju, a rok za to je tri dana pa se tako može očekivati da do kraja ovog ili početkom idućeg tjedna budu u institucijama EU. Naravno, ukoliko opet negdje ne zapne

Ovo što je u normalnim zemljama stvar tehnike i rutine, u Bosni i Hercegovini nerijetko preraste u višegodišnje političke trzavice. Nažalost, tako je bio i s Upitnikom Europske komisije kojeg smo primili 9. prosinca 2016. godine, a do dan danas nismo poslali odgovore u Bruxelles. Ali jučer ipak dolazi pozitivna vijest – odgovori na 655 dodatnih pitanja su završeni, prevedeni na engleski jezik i poslani izvršnim vlastima na potvrdu.

– U ponedjeljak i utorak smo dostavili finalne odgovore na dodatna pitanja na našem i engleskom jeziku Vijeću ministara BiH i svim vladama na potvrđivanje, potvrdio je Edin Dilberović, direktor Direkcije za europske integracije. Rok za potvrđivanje je tri dana pa se tako može očekivati da do kraja ovog ili početkom idućeg tjedna budu u institucijama EU. Naravno, ukoliko opet negdje ne zapne.

Neozbiljnost

Johannes Hahn, povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, u Sarajevo je spomenutog datuma donio Upitnik Europske komisije sa 3242 pitanja. Zbog komplicirane strukture države, i nesporne činjenice kako u svemu moraju sudjelovati sve razine vlasti (županije, entiteti i država) ali i nespornih “kočenja” na inicijalna pitanja odgovaramo tek za 14 mjeseci.

Naime, odgovore predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru uručujemo tek 28. veljače 2018. Nakon toga, Europska komisija je 20. lipnja 2018. proslijedila 655 dodatnih pitanja na Upitnik sa ciljem pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Nažalost, protekla je cijela 2018. i gotovo puna dva mjeseca 2019. kako bi smo usuglasili odgovore i poslali ih natrag.

Ukoliko isti proces usporedimo s zemljama regije, Hrvatska je dobila 4.560, Srbija 2.483, Crna Gora 2.178, Makedonija 4.666 i Albanija 2.280 pitanja. Hrvatska, koja je dobila čak 1.300 više pitanja od naše zemlje, odgovore je dostavila u roku tri mjeseca, Srbija za nešto više od dva mjeseca, dok su Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija to uradile u roku pet mjeseci. I dok se notorna istina kako je BiH kudikamo kompliciranija zemlja, koja je sve radila kroz Mehanizam koordinacije, neoprostivo je da inicijalne i dodatne odgovore pripremamo dvije godine.

Izgubljeni kredibilitet

Sve ovo, naravno, usporilo je eventualno dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU, koje je sada “na dugom štapu”. Naime, BiH je izgubila bilo kakav kredibilitet u EU jer nikada do sada se nije pokazala sposobnom ispunjavati svoje obveze, od najbizarnijih do onih ozbiljniji kao što je implementacija presude Ustavnog suda BiH u “slučaju Ljubić” ili presude Europskog suda da ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.

Nadalje, odgovore šaljem u izbornoj godini kada se EU više bavi sama sobom i time tko će odnijeti pobjedu na izborima za Europski parlament, Brexitom, unutarnjim odnosima, Višegradskom skupinom, odnosima s Rusijom i SAD-om… Jasno je kako je cijeli zapadni Balkan u drugom ili trećem planu, a posebno “najgori od svih učenika” BiH. Vrlo je upitno možemo li se uopće i nadati statusu kandidata u 2019., ali ukoliko ga i dobijemo, na otvaranje prvih poglavlja ćemo se načekati možda čak i do 2023. (kako se i navodilo u nacrtu nove Strategije EU za zapadni Balkan).

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});