fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

ODLUKA O JOHNSONOVOJ SUDBINI! Britanski premijer danas se suočava s glasovanjem o povjerenju

Autor: Hina

Boris Johnson suočit će se s glasovanjem o povjerenju nakon što je dovoljan broj zastupnika podnio zahtjev za pokretanje ovog postupka.

Kako javlja Sky News, glasanje će se održati večeras između 18 i 20 sati u Donjem domu.

Da bi se premijer Boris Johnson mogao suočiti s glasanjem o povjerenju već danas, najavio je ranije danas britanski urednik ITV-a citirajući “pobunjenike” u vladajućoj Konzervativnoj stranci, nakon što je britanski čelnik izviždan na događajima u povodu kraljičinog platinastog jubileja tijekom vikenda.

“Torijevski pobunjenici očekuju da će Sir Graham Brady tijekom jutra dati izjavu u kojoj najavljuje da će se glasati o nepovjerenju Borisu Johnsonu”, napisao je Paul Brand na Twitteru.

“Samo Brady zna točne pojedinosti, ali ovo je sigurno zvučalo kao da se glasa”, dodao je.

Johnson, koji je 2019. imenovan za premijera, pod sve je većim pritiskom nakon štetnog izvješća o zabavama koje su se održavale u njegovu uredu i rezidenciji u Downing Streetu u vrijeme dok je Britanija bila u lockdownu zbog pandemije covida-19.

Deseci konzervativnih zastupnika izrazili su zabrinutost može li Johnson (57) i dalje upravljati Britanijom, koja je suočena s rizikom od recesije, rasta cijena goriva i hrane a trenutno i s prometnim kaosom u Londonu zbog štrajka.

Ako Johnson izgubi povjerenje, bit će smijenjen s dužnosti premijera, a zatim će se odlučivati o njegovoj zamjeni.

Najmanje 54 konzervativna člana parlamenta moraju službeno uputiti zahtjev predsjedniku stranačkog Odbora 1922., Grahamu Bradyu, za glasanje o povjerenju kako bi bilo ono pokrenuto.

Pisma su povjerljiva, pa samo predsjednik povjerenstva zna koliko ih je zapravo dostavljeno.

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI