fbpx

ODMAZDA: SIPA kaznila inspektora Melisa Fišu zbog istinitog svjedočenja na Sudu u predmetu „Šimić“ – Fišo obavijestio Sud!

Autor: JosipŠimić-Đinđić / Dnevno.ba

SARAJEVO - „...Po vašem pozivu pristupio sam svjedočenju u predmetu „Šimić“, gdje sam u skladu sa zakonom, položenom zakletvom dao istinit iskaz i rekao sve što mi je poznato u predmetnom slučaju. Slijedom navedenog pokrenut je lanac događaja koje je rezultiralo da sam u disciplinskom postupku pred I. stepenim i II. stepenim organom oglašen krivim za počinjenje teže povrede službene dužnosti zbog ponašanja koje narušava ugled policijskog organa...“, navodi se u dopisu od 31. 10. 2019., kojeg je inspektor SIPA-e Melis Fišo uputio sutkinji Meliki Murtezić.

Dana 27. 03. 2019. godine, na poziv Općinskog suda u Sarajevu, pristupio je svjedok Melis Fišo, inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), radi svjedočenja na glavnom pretresu u kaznenom predmetu, broj: 65 0 K 665895 18 K, u predmetu „Šimić“!

Iako smo o svjedočenju Melisa Fiše pred Općinskim sudom u Sarajevu detaljno izvjestili, podsjetit ćemo samo na neke važne detalje sa svjedočenja. Prilikom svoga svjedočenja inspektor SIPA-e Melis Fišo pred Općinskim sudom u Sarajevu izjavio je, da su „objave Josipa Šimića dosta vjerodostojne, da mu je (Šimiću) valjda neko podvalio akt SIPA-e, za koji je Šimić optužen, da je radio po nalogu Vahidina Šahinpašića, načelnika KIO SIPA-e, da je Šimić u SIPA-i bio u polusvjesnom i lošem stanju, da je nakon Šahinpašića i Čerkeza zatekao opći neprimjeren nered, da su Šimića inspektori SIPA-e Šahinpašić i Čerkez napili itd“.

Ovo su neke od tvrdnji Melisa Fiše na glavnom pretresu koje su šokirale Sud, načinom postupnja i ponašanja djelatnika SIPA-e. Nakon ovoga istinitog svjedočenja Melisa Fiše, isti nije dugo morao čekati odmazdu svojih nadređenih u SIPA-i, i ispunjenje onih baš Kristovih svetopisamskih riječi: „Zbog istine progonit će Vas. Čuvajte se ljudi jer će vas predavati vijećima i po svojim će vas sinagogam abičevati. Pred upravitelje i kraljeve vodit će vas poradi Mene (istine), za svjedočanstvo njima i poganima…”! Tako se inspektor SIPA-e Melis Fišo poradi svoga istinitog svjedočenja našao na udaru pogana u SIPA-i.

Zbog svega navedenog, Melis Fišo obavijestio je Općinski sud u Sarajevu. U svome podneskuod 31. 10. 2019. godine, inspektor SIPA-e Melis Fišo piše sutkinji Meliki Murtezić:

„Dana 27.03.2019. godine po vašem pozivu pristupio sam svjedočenju gore navedenom predmetu gdje smo u skladu sa zakonom, položenom zakletvom dao istinit iskaz i rekao sve što mi je poznato u predmetnom slučaju. Slijedom navedenog pokrenut je lanac događaja koje je rezultirao da sam u disciplinskom postupku pred I. stepenim i II. stepenim organom oglašen krivim za počinjenje teže povrede službene dužnosti zbog ponašanja koje narušava ugled policijskog organa, čemu je u značajnoj mjeri doprinjeo navod iz transkripta mog svjedočenja „Dvojica kolega su vršila čuvanje i obezbjeđenje, ova dvojica starijih oficira su radila ovaj neke političke radnje u smislu obavljanja razgovora“. U predmetnom slučaju nije uvaženo moje obrazloženje da se radi o pogrešci prilikom prekucavanja transkripta ili mojoj lapsus lingve, iako je dobronamjernom čitaocu prostom logikom bilo jasno vidljivo da sam opisivao policijske radnje- čuvanje, obezbjeđenje i razgovor, te da se radi o grešci prilikom prekucavanja transkripta, kojih uzgred ima mnogo i zamjenom riječi u policis, policijske u političke. S tim u vezi vi ste na moj zahtjev dostavili audio snimak mog svjedočenja, koje je bilo predmet disciplinskog postupka i kažnjavanja gdje sam u dijelu svjedočenja na audio zapisu označenom brojem 20190327-148 u naznačenom vremenu 2 sata 9 minuta 30 sekundi čuje izgovaranje riječi policijski, što se odnosi na problematizirani dio svjedočenja policijskih, odnosno pod navodnicima, „policijski/politički razgovori“. O navedenom vas obavještavam, kako dalja pogrešna interpretacija od strane tužioca, branioca ili optuženog ne bi dovela do pogrešno ili nepotpuno utvrđenih činjenica koje mogu imati značaj za tok i ishod sudskog postupka“, navodi Melis Fišo.

Melis Fišo tvrdi, da „je u značajnoj mjeri za njegovo disciplinsko kažnjavanje doprinjeo navod iz transkripta njegova svjedočenja: „Dvojica kolega su vršila čuvanje i obezbjeđenje, ova dvojica starijih oficira su radila ovaj neke političke radnje u smislu obavljanja razgovora“.

Ovo je samo paravan, jer je Fišo kažnjen disciplinski zbog sveukupnog svoga istinitog svjedočenja pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Šimić se dana 06. 11. 2019., godine obratio Sudu ističući: „Čovjek se zapita, kako su to pripadnici SIPE mogli znati za svjedočenje Melisa Fiše pred ovim sudom. Vrlo jednostavno, zato što sam ja članak objavio: „Melis Fišo na sudu sve priznao“ i komplet njegovo svjedočenje zalijepim, i tako je SIPA doznala, i momak sada trpi užasan mobing od Vahidina Šahinpašića, što je istinit dao odgovor pred ovim sudom da su me u SIPA-i napili, da je u SIPA-i bio opći kaos. Tako su njegovi nadređeni, ja sam jedva čekao da načepim Melisa Fišu i meni je drago što je kažnjen. Kad su kovali zavjeru sa tužiteljicom, on, mislili su da će sve ići pravo i vidite sad kako dolazi cica na kolica. Časna sutkinjo, zaštitite svjedoke. Svjedoci optužbe, koji pred ovim sudom svjedoče nalaze se pred odmazdom svojiih nadređenih. Melis Fišo nije oglašen krivim zbog igre riječi„političkih-policijskih“, drži ne daj tamo, nego je oglašen krivim, što je pred ovim sudom rekao da su me u SIPA-i napili, a to je samo paravan da ga se nešta kazni“.

Sve ovo dovoljno govori, da istina u SIPA-i nije dobrodošla, ali otvara i neka druga logična pitanja koja se nameću, a ona glase: “Melis Fišo trebao je na sudu lažno svjedočiti, određene stvari svjesno prešutjeti, i tada se zasigurno ne bi našao pred odmazdom svojih nadređenih u SIPA-i”, u nasuprot, istina košta!

VEZANI TEKSTOVI:

1.

VIDEO: Inspektor SIPA-e Fišo na Sudu – „Objave Šimića su dosta vjerodostojne – Valjda mu je neko podvalio akt SIPA-e“?!

2.

SIPA lažirala da je Šimić uništio „dokaz-papir“ – Sud uvažio opet prigovore odvjetnika Ferageta!

3.

Akt SIPA-e autentičan, Fišo priznao – Radio sam po nalogu Šahinpašića!

4.

Inspektor SIPA-e Fišo na Sudu: „Šimić je u SIPA-i bio u polusvjesnom i lošem stanju – Nakon Šahinpašića i Čerkeza zatekao sam opći nered“!

Autor: JosipŠimić-Đinđić / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI