Održana terenska vježba za korištenje NICS sistema u Brčkom

Autor: Dnevno.ba

BRČKO - Predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Odjeljenja za javnu sigurnost i Policije Brčko distrikta BiH i drugih institucija iz sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini danas su u Brčkom pokazali mogućnosti i način korištenja najsuvremenije opreme i softvera u akcijama potraga i spašavanja.

Vježba se održava u skladu s planom aktivnosti NATO NICS projekta „Napredna regionalna koordinacija u nesrećama“ za 2019. godinu, na kojoj je sudjelovalo oko 150 spasilaca.

Terenskom dijelu vježbe prisustvovale su brojne zvanice iz nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, država okruženja i međunarodnih partnera.

Prikazene su mogućnosti korištenja suvremene tehnike i spasilaca na terenu. Sudionici su posebno istakli dobru koordinaciju i suradnju institucija iz sistema zaštite i spašavanja, koje bi u slučaju većih prirodnih ili drugih nesreća bila izuzetno važna za brzu i efikasnu reakciju i spašavanje ljudskih života, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI