fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Održavanje referenduma u RS bio bi nasrtaj na integritet i suverenitet

Autor: Dnevni avaz

SARAJEVI - Predsjednici Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost i Socijaldemokratske partije BiH nakon međusobnih konsultacija žele ovim putem dati sljedeću izjavu o odluci parlamenta bosanskohercegovačkog entiteta RS o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH:

– Smatramo odluku i eventualno provođenje referenduma fundamentalnim kršenjem Deytonskog mirovnog sporazuma.

– Ova odluka je direktno kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i agencije i institucije nadležne za zaštitu ustavnog poretka i provođenje zakona imaju obavezu da reagiraju i spriječe njeno provođenje.

– Održavanje referenduma bio bi nasrtaj na integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i institucije i tijela zadužena za obranu integriteta i suvereniteta države imat će obavezu da spriječe njihovo podrivanje.

– Osuđujemo pokušaje dijela političkih stranaka, ponajprije onih okupljenih oko Milorada Dodika, da ekonomsku krizu koju su izazvali svojim kriminalom i korupcijom riješe tako što će građane ove zemlje ponovo gurnuti jedne na druge.

– Najoštrije ćemo se boriti protiv nastojanja SNSD-a i njegovih koalicionih partnera da izazovu nasilje samo u cilju očuvanja vlasti.

– Dijelimo nezadovoljstvo radom dijela pravosudnog sustava Bosne i Hercegovine koji se često ponaša kao instrument u rukama jedne političke partije, ali ćemo učinit sve da spriječimo klizanje Bosne i Hercegovine u nasilje.

– Branit ćemo, kao što smo to uvijek radili, Bosnu i Hercegovinu po mjeri svih njenih građana, koji žele da ovdje žive u miru i prosperitetu.

– Ostajemo otvoreni za dijalog sa onim političkim faktorima koji žele graditi miroljubivu budućnost i zajednički život svih naroda i građana Bosne i Hercegovine. Predsjedničku izjavu potpisali su predsjednik DF-a Željko Komšić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Autor: Dnevni avaz
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});