fbpx

ODVJETNIK FERAGET ZA DNEVNO: Članovi VSTV-a čije izuzeće se traži ne mogu sudjelovati u donošenju odluke o izuzeću predsjednika VSTV-a!

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić i njezin branitelj Vlado Adamović, po žalbi u Drugostepenom disciplinskom postupku, zatražili su izuzeće dva člana Drugostepene disciplinske komisije Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića, jer postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njihovu nepristranost.

Zatraženo je također i izuzeće samog predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije, kao i njegove dvije zamjenice Biljane Simeunović i Sanele Gorušanović Butigan.

Dana 20. 08 2021. godine VSTV BiH dao je kratko priopćenje za da je „Vijeće u utorak, 17.8.2021. godine, odlučivalo o zahtjevu za izuzeće predsjednika VSTV-a BiH Halila Lagumdžije i donijelo odluku kojom se zahtjev odbija, čime su stečeni uslovi da predsjednik donese odluke o ostalim zahtjevima za izuzeće upućenim VSTV-u BiH. Predsjednik VSTV-a BiH je odbio zahtjeve za izuzeće članova Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića. Zahtjeve za izuzeće potpredsjednicâ VSTV-a BiH Sanele Gorušanović-Butigan i Biljane Simeunović, koje je podnio punomoćnik glavne tužiteljice Tužilaštva BiH advokat Vlado Adamović, predsjednik VSTV-a BiH je odbacio, dok je zahtjev za izuzeće koji je podnijela sama potpredsjednica VSTV-a BiH Biljana Simeunović predsjednik uvažio“ – navodi se u priopćenju.

Da bi predsjednik odlučivao o zahtjevu za izuzeće članova VSTV-a prethodno članovi VSTV-a moraju odlučiti o izuzeću predsjednika. Kvorum za odlučivanje VSTV-a jest 11 članova od ukupno 15 .

S obzirom na činjenicu, da je portal Dnevno.ba došao do saznanja, da su oni članovi Vijeća (Švraka, Šabić, Simeunović i Gorušanović Butigan) čije izuzeće je traženo sudjelovali u glasanju i donošenju odluke o izuzeću predsjednika Vijeća, iako je prethodno zatraženo i njihovo izuzeće, portal Dnevno.ba je poslao upit uglednom sarajevskom odvjetniku Ifetu Feragetu.

Na upit portala Dnevno.ba:

  1. Budući da je zatraženo izuzeće četiri člana VSTV-a, da li su oni mogli odlučivati o izuzeću predsjednika VSTV-a koji nakon toga treba da odlučuje o njihovom izuzeću?
  2. Dakle, da li su članovi VSTV-a čije je izuzeće i traženo, mogli odlučivati o izuzeću predsjednika, koji kasnije treba da odluči o njihovom izuzeće? Ima li ovdje sukoba?

Odvjetnik Feraget odgovara: Tužilac čije izuzeće se traži ne može učestvovati u donošenju odluke kolegija o izuzeću glavnog tužioca pa se isti princip mora primijeniti i na članove disciplinskih komisija u skladu sa čl. 9 st. 1 Poslovnika VSTV-a“. 

To znači, da članovi disciplinskih komisija, čije izuzeće je traženo uopće nisu mogli učestvovati u donošenju odluke o izuzeću predsjednika Vijeća. Drugim riječima, onaj protiv koga je podnesen zahtjev za izuzeće mora obustaviti svaki rad u predmetu do odluke o izuzeću. Niko ko je pod zahtjevom za izuzeće ne može odlučivati ni procesno ni meritorno o zahtjevu za izuzeće drugih za koje se traži izuzeće u istome predmetu.

Na upit portala Dnevno.ba VSTV-u, koji članovi su činili kvorum sjednice koji su odlučivali o zahtjevu za izuzeće predsjednika Halila Lagumdžije? Iz VSTV-a za sada šute.

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI