fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ODVJETNIK FERAGET ZA DNEVNO: Članovi VSTV-a čije izuzeće se traži ne mogu sudjelovati u donošenju odluke o izuzeću predsjednika VSTV-a!

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić i njezin branitelj Vlado Adamović, po žalbi u Drugostepenom disciplinskom postupku, zatražili su izuzeće dva člana Drugostepene disciplinske komisije Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića, jer postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njihovu nepristranost.

Zatraženo je također i izuzeće samog predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije, kao i njegove dvije zamjenice Biljane Simeunović i Sanele Gorušanović Butigan.

Dana 20. 08 2021. godine VSTV BiH dao je kratko priopćenje za da je „Vijeće u utorak, 17.8.2021. godine, odlučivalo o zahtjevu za izuzeće predsjednika VSTV-a BiH Halila Lagumdžije i donijelo odluku kojom se zahtjev odbija, čime su stečeni uslovi da predsjednik donese odluke o ostalim zahtjevima za izuzeće upućenim VSTV-u BiH. Predsjednik VSTV-a BiH je odbio zahtjeve za izuzeće članova Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića. Zahtjeve za izuzeće potpredsjednicâ VSTV-a BiH Sanele Gorušanović-Butigan i Biljane Simeunović, koje je podnio punomoćnik glavne tužiteljice Tužilaštva BiH advokat Vlado Adamović, predsjednik VSTV-a BiH je odbacio, dok je zahtjev za izuzeće koji je podnijela sama potpredsjednica VSTV-a BiH Biljana Simeunović predsjednik uvažio“ – navodi se u priopćenju.

Da bi predsjednik odlučivao o zahtjevu za izuzeće članova VSTV-a prethodno članovi VSTV-a moraju odlučiti o izuzeću predsjednika. Kvorum za odlučivanje VSTV-a jest 11 članova od ukupno 15 .

S obzirom na činjenicu, da je portal Dnevno.ba došao do saznanja, da su oni članovi Vijeća (Švraka, Šabić, Simeunović i Gorušanović Butigan) čije izuzeće je traženo sudjelovali u glasanju i donošenju odluke o izuzeću predsjednika Vijeća, iako je prethodno zatraženo i njihovo izuzeće, portal Dnevno.ba je poslao upit uglednom sarajevskom odvjetniku Ifetu Feragetu.

Na upit portala Dnevno.ba:

  1. Budući da je zatraženo izuzeće četiri člana VSTV-a, da li su oni mogli odlučivati o izuzeću predsjednika VSTV-a koji nakon toga treba da odlučuje o njihovom izuzeću?
  2. Dakle, da li su članovi VSTV-a čije je izuzeće i traženo, mogli odlučivati o izuzeću predsjednika, koji kasnije treba da odluči o njihovom izuzeće? Ima li ovdje sukoba?

Odvjetnik Feraget odgovara: Tužilac čije izuzeće se traži ne može učestvovati u donošenju odluke kolegija o izuzeću glavnog tužioca pa se isti princip mora primijeniti i na članove disciplinskih komisija u skladu sa čl. 9 st. 1 Poslovnika VSTV-a“. 

To znači, da članovi disciplinskih komisija, čije izuzeće je traženo uopće nisu mogli učestvovati u donošenju odluke o izuzeću predsjednika Vijeća. Drugim riječima, onaj protiv koga je podnesen zahtjev za izuzeće mora obustaviti svaki rad u predmetu do odluke o izuzeću. Niko ko je pod zahtjevom za izuzeće ne može odlučivati ni procesno ni meritorno o zahtjevu za izuzeće drugih za koje se traži izuzeće u istome predmetu.

Na upit portala Dnevno.ba VSTV-u, koji članovi su činili kvorum sjednice koji su odlučivali o zahtjevu za izuzeće predsjednika Halila Lagumdžije? Iz VSTV-a za sada šute.

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});