fbpx

OGLASILI SE IZ AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU Kažu da bi ovo moglo naškoditi Republici Srpskoj

Autor: Dnevno.ba

Veleposlanstvo SAD-a u BiH objavilo je na svom twitter profilu da je zamjenik pomoćnika državnog tajnika te zemlje Gabriel Escobar razgovarao s članovima Predsjedništva BiH, predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta FBiH o potrebi da uvjere građane u svoju opredijeljenost za mir i napredak jedinstvene i suverene Bosne i Hercegovine.

Istaknuto je da će dijalog i rad kroz institucije o vladavini prava, izbornim i ekonomskim reformama izgraditi funkcionalniju Bosnu i Hercegovinu u kojoj oba entiteta i Brčko Distrikt ostvaruju napredak, te izgraditi vlast na svim razinama koja je spremna za pružanje usluga i europsku perspektivu.

Dodaju da svi u Bosni i Hercegovini imaju jamstvo SAD-a za Daytonski mirovni sporazum, te snažnu podršku za borbu protiv zajedničkog neprijatelja korupcije i napredak ka međusobnom povjerenju i većem prosperitetu.

Također, navedeno je da zapadni Balkan ima veliki ekonomski potencijal koji se najbolje otvara kroz regionalnu ekonomsku saradnju i ispunjavanje evropskih standarda.

Naglašeno je da retorika o povlačenju iz institucija na državnoj razini stvara institucionalnu i pravnu nesigurnost koja će naštetiti RS i potkopati Bosnu i Hercegovinu i regionalne ekonomske perspektive, te da je svima u interesu da se vrate za pregovoarački stol.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI