fbpx

OGLASIO SE ODBOR : Nobelova nagrada Peteru Handkeu ne može biti oduzeta

Autor: Klix.ba

STOCKHOLM - Dodjela Nobelove nagrade za književnost kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu izazvala je brojne reakcije i polemike u svjetskoj javnosti, a pokrenuto je i potpisivanje peticije da mu se nagrada oduzme, nakon čega je iz Nobelovog komiteta poručeno da to nije moguće.

U statutima Nobelove fondacije se, prema navodima njihovog predstavnika za medije, ne spominje mogućnost oduzimanja nagrade, što znači da nikada nijedan odbor za dodjelu nagrada u Stockholmu ili Oslu nikad nije razmišljao o opozivu nagrade nakon što je dodijeljena.

Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, javnosti je poznat po kontroverznim stavovima o dešavanjima u regiji, odnosno po tome što je negirao genocid počinjen u Srebrenici i pozvao na odbranu zloglasnog predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

Austrijski književnik u četvrtak je proglašen dobitnikom Nobelove nagrade za književnost za 2019. zbog, kako je navedeno u obrazloženju, “jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ, koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja”.

Brojne su reakcije na nagradu dodijeljenu Peteru Handkeu, posebno zbog činjenice što se smatra velikim zaljubljenikom u lik i djelo Slobodana Miloševića i što je pravdavao ratne zločine u Bosni i Hercegovine i stajao u zaštitu njihovih izvršilaca. Naročito među njegovim kolegama književnicima.

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI