fbpx

Ograničeno poskupljenje struje gospodarstvenicima u F BiH

Autor: FENA

Zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine usvojen je večeras i može stupiti na snagu po objavi u službenim novinama.
Uvjeti za objavljivanje stekli su se, naime, usuglašavanjem teksta ovog zakona na večerašnjoj izvanrednoj online sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Iako je Prijedlog tog zakona ovaj dom prihvatio ranije, a jučer i Dom naroda, nije dosad mogao stupiti na snagu bez usuglašavanja jer je jučer u Domu naroda odobren s dodatnim amandmanom. Zbog toga se Zastupnički dom morao sastati ponovo i učinio je to večeras prihvativši također navedeni amandman, odnosno usuglasivši konačni tekst Zakona.

Taj amandman nalaže da Federalna vlada mora intervenirati, ograničiti posebnom odlukom rast cijena električne energije gospodarskim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prijedlog u prvobitnom tekstu zakona bio je da taj parametar iznosi 50 posto.

Predlagač dopuna Zakona o električnoj energiji, u Domu naroda bio je izaslanik Jasmin Duvnjak, a u Zastupničkom domu Klub zastupnika Stranke demokratske akcije. Predložili su istovjetne varijante, a prihvaćeni amandman u Domu naroda, koji je napravio razliku u tekstovima, predložili su jučer delegati Elmedin Konaković i Aner Žuljević.

Večeras u Zastupničkom domu je uz Zakon usvojen i zaključak da Federalna vlada, po isteku prva tri mjeseca iduće godine, sačini analizu efekata posebne odluke o ograničavanju rasta cijena struje za privredu i upozna s tim parlament.

Predlagan je i zaključak da Vlada osigura u proračunu FBiH za 2022. novac za podršku za dva elektroprivredna poduzeća u FBiH ako Zakon s usvojenim amandmanom proizvede kod njih gubitke, ali zastupnici nisu dali većinu glasova za taj prijedlog.

Sjednica je završena.

Autor: FENA

ZADNJE VIJESTI