fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ohrabrujuće poruke Kurza i Hahna

Autor: Slobodna bosna

BEČ - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Beču radnom sastanku koji je organizirao premijer Austrije Sebastian Kurz s premijerima država jugoistočne Europe i europskim komesarima Johannesom Hahnom i Mariyom Gabriel.

Teme sastanka su bile regionalna suradnja, perspektive Zapadnog Balkana, bilateralna pitanja i prevazilaženje eventualnih problema.

Obraćajući se prisutnima, predsjedavajući Zvizdić se zahvalio kancelaru Kurzu na pozivu i inicijativi za unapređenje regionalne suradnje u okviru integracije zemlja Zapadnog Balkana u EU i istaknuo da je to cilj i ključni kohezivni faktor regije koji može osigurati stabilizaciju i privredni prosperitet, te vladavinu prava uz poštivanje osnovnih prava i sloboda i demokratskih načela.

Rekao je da je Bosna i Hercegovina i dalje snažno privržena integraciji u EU. Naglasio je da su odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije u završnoj fazi i izrazio nadu da će jedan od prvih zadataka na početku mandata novog Predsjedništva BiH biti odlazak u Bruxelles sa finaliziranim odgovorima, čime bi BiH ispunila sve uvjete za dobijanje kandidatskog statusa.

Govoreći o bilateralnoj suradnji, predsjedavajući Zvizdić je ukazao na potrebu da se evidentirani izazovi uspješnoj bilateralnoj i regionalnoj suradnji trebaju i moraju prevazići prvenstveno kroz poštivanje već zaključenih sporazuma i prihvaćenih obaveza. Također , ukazao je na potrebu za održavanjem i unapređenjem redovnog dijaloga na svim nivoima s ciljem osiguranja konstruktivne komunikacije i suradnje u međusobnim odnosima. Skrenuo je pažnju na trend zapaljive i radikalne retorike visokih političkih dužnosnika  iz pojedinih zemalja regije  koji ne doprinose prevazilaženju teškog nasljeđa iz prošlosti i postojećih i budućih izazova, te je izrazio nadu da će se takve poruke zamijeniti onim koje kreiraju prostor za mirno, stabilno i prosperitetno okruženje u regiji .

Austrijski kancelar Kurz poručio je da je ova država snažan partner zemljama Zapadnog Balkana.

“Imamo jake istorijske, ekonomske, političke i kulturne veze. Smatramo da će EU biti komplenta kada zemlje Zapadnog Balkana postanu njen dio”, poručio je Kurz.

Ponovio je da Austrija upravo zbog toga podržava zemlje regije na njihovom putu ka EU.

“Tokom našeg predsjedavanja EU poseban fokus će upravo biti na ovoj regiji”, dodao je on.

Učesnici današnjeg sastanka, istakao je, koncentrisaće se na tri bitna pitanja – put regije ka EU, neophodna regionalna suradnja i disolucija bilateralnih konflikta.

Zahvalio je svim premijerima zemalja Zapadnog Balkana na dobroj suradnji sa Austrijom.

“Znamo da stabilnost u Europi prilično zavisi od stabilnosti i sigurnosti u Zapadnom Balkanu”, poručio je Kurz.

Evropski komesar Johanes Hahn ocijenio je kako nije slučajno da je Austrija danas u Beču okupila premijere šest zemalja Zapadnog Balkana, budući da je proširenje EU i članstvo ove regije jedan od tri ključna cilja austrijskog predsjedavanja.

“Današnji sastanak dokaz je tog snažnog opredjeljenja”, poručio je Hahn.

Kako je naveo, neke od ključnih tema današnjh razgovora su ekonomska regionalna saradnja, kao prvi korak ka europskim integracijama, te povezanost i saradnja u energetskom sektoru.

Ukazao je na važnost povećanja robne razmjene između regionalnih zemalja.

“Po prvi put mogli smo primijetiti da je u 2016. i 2017. došlo do blagog porasta robne razmjene, što je obećavajuće. Moram reći da je u posljednjih deset godina robna razmjena šest zemalja sa EU udvostručena, što ukazuje na potencijal regije”, naglasio je Hahn.

Ponovio je važnost europske perspektive svih šest zemalja Zapadnog Balkana. Kako je naveo, nije realno očekivati da će svih šest zemalja istovremeno postati dijelom europske porodice, ali je važno da sve države imaju evropsku perspektivu.

 

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});