fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Korisnik

OKONČAN POSTUPAK: Hoće li Ranko Debevec biti smijenjen s pozicije predsjednika Suda BiH, zbog teških disciplinskih prekršaja?!

Autor: Josip Šimić - Đinđić

Dana 2. travnja 2021. godine – Ured disciplinskog tužitelja (UDT) Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je disciplinske tužbe protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, i Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.

Disciplinski postupci protiv njih su okočani te se sada očekuje odluka Prvostupanjske disciplinske komisije.

Tužba protiv glavne Tadić podnesena je zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57. Zakona o VSTV-u BiH i to:

točka 8: „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“

točka 17: „propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“

Prva točka disciplinske tužbe protiv Tadić odnosi se na svjesno zanemarivanje obveze i naloga Vijeća da se predmeti tužiteljstva raspoređuju u rad tužiteljima putem automatskog sustava raspodjele (TCMS) u razdoblju njenog mandata na funkciji glavnog tužitelja.

Druga točka se tiče propuštanja da kao rukovoditelj Tužiteljstva BiH primijenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužiteljstva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obveze i mjere navedenog Zakona.

Tužba protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca podnesena je zbog disciplinskih prekršaja iz člana 56 Zakona o VSTV-u BiH i to:

točka 19: „namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća“

točka 22: „ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudske funkcije“

Prva točka disciplinske tužbe protiv tuženog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca odnosi se na neprimjeren kontakt s osobom protiv koje se vodi postupak pred sudom kojim rukovodi.

Druga točka disciplinske tužbe se odnosi na upućivanje komentara neprimjerenog sadržaja kroz komunikaciju s tužiteljicom koja postupa u predmetu u kojem je tuženi sudionik u postupku.

U pogledu treće točke radi o namjernom davanju nedovoljne informacije VSTV-u o imovini tuženog u inozemstvu, kroz osobne financijske izvještaje dostavljene Vijeću.

Naime, mnogi prorežimski SDA-ovi mediji poput Hayat.ba, Istraga.ba i Slobodne Bosne najavljuju da bi glavna tužiteljica Tadić trebala biti razriješena.

Međutim, mnogi suci i tužitelji, prije Gordane Tadić, počinili su puno teža disciplinska djela, pa su samo kažnjeni smanjenjem plaće, ali nitko nije razriješen.

Za disciplinske prekršaje za koje je tužena Tadić, a kada se pogleda „Disciplinska odgovornost u pravosuđu: Uvod u međunarodne standarde i domaća praksa“, u kojem se navode dosadašnje sankcije i praksa za slična ili ista djela, uglavnom su se prekršitelji kažnjavali javnom i pismenom opomenom te smanjenjem plaće, ali nikako razrješenjem.

Naime, ono što mnogi ne znaju jest to, da se disciplinska mjera razrješenja od dužnosti određuje se samo u predmetima u kojim je utvrđen ozbiljan disciplinski prekršaj, a iz težine prekršaja je jasno da je prekršitelj nepodoban ili nedostojan da dalje vrši dužnost, a što u slučaju Tadić nije slučaj.

Tadić nije učinila ni takav disciplinski prekršaj po kojem bi joj se izrekla mjera udaljavanja s pozicije glavne tužiteljice na poziciju tužiteljice.

Naime, prije izricanja mjera, disciplinske komisije uzimaju u obzir posljedice učinjenog djela, ali kod Tadić nema nikakvih posljedica za razliku od predsjednika Suda BiH koji je svojim ponašanjem zgrozio javnost, kada je snimljen u haustoru jedne zgrade zajedno s Osmicom, koji je tada u postupku pred Sudom BiH kojim Debevec predsjedava, imao status optuženika.

Kao što je gore primjetno, pored Gordane Tadić, kao glavne tužiteljice, tužen je i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, koji je blizak SDA stranci i osumnjičenom Osmici, i koje mu se za razliku od Gordane Tadić, na teret stavljaju mnogo teža disciplinska djela s namjerom učinjena, a to su: ponašanje koje šteti ugledu sudske funkcije, te namjerno davanje nepotpunih i netočnih podataka prilikom konkurisanja.

Pa bi bilo sada nečuveno, da se Tadić razriješi, odnosno smijeni, a Debevec ostavi.

Autor: Josip Šimić - Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});