fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka neće sprovoditi istragu protiv Dodika

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka donijelo je u rekordno kratkom roku odluku da se neće provoditi istragu protiv Milorada Dodika na osnovu krivične prijave Transparency Internationala u BiH (TIBiH).

“Tužiteljstvo je u naredbi o neprovođenju istrage zauzelo mišljenje da djelo koje je prijavljeno nije krivično djelo, već da se može raditi samo o povredama Izbornog zakona, jer se radi o slobodi kandidata i političkih subjekata da na predizbornim skupovima iznose svoje političke stavove” – navodi u priopćenju TIBiH.

Iz te nevladine organizacije su podnijeli krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, jer je na javnom skupu povodom otvaranja sjevernog krila i središnjeg bloka Univerzitetskog kliničkog centra u Banjoj Luci, izjavio kako on odlučuje kome će biti povećane plaće, i da tko podržava štrajk zdravstvenih radnika neće dobiti povećanje.

Dodik je na taj način, prema mišljenju TIBiH, učinio krivično djelo Povreda ravnopravnosti građana jer je na osnovu razlike u osobnom svojstvu građana (članstva u Strukovnom sindikatu doktora medicine RS) uskratio i ograničio slobodu i prava čovjeka utvrđenu Ustavom, zakonom i ratificiranim međunarodnim ugovorom. U tom slučaju se to odnosi na pravo na zaradu, i pravo na slobodu sindikalnog organiziranja.

“Tužiteljica uopće nije razmatrala spornu situaciju, niti dala obrazloženje u vezi sa samim navodima iz krivične prijave, već je odmah zaključila da stvar spada u nadležnost Centralne izborne komisije.

Posebno je zanimljivo da je u obrazloženju obraćanje Milorada Dodika na otvaranju UKC BL okarakterizirano kao skup političkog subjekta ili kandidata u svrhu predizborne kampanje, te da su kandidati na političkim skupovima slobodni iznositi svoje političke stavove, iako se radi o obraćanju u funkciji predsjednika RS na događaju organiziranom od javne ustanove” – tvrdi se u priopćenju TIBiH, prenosi Fena

Ističu da je Tužiteljstvo odluku o neprovođenju istrage protiv Milorada Dodika “donijelo u rekordno kratkom roku od 20 dana, što je krajnje neobično, ako se uzme u obzir dužina rješavanja po prijavama u drugim predmetima”.

TIBiH je izjavio pritužbu u kojoj je, kako dodaju, posebno naglašeno kako je neprihvatljivo shvaćanje tužiteljice da je svečano otvaranje bolnice politički skup u okviru predizborne kampanje, te da čak i da se radi o stranačkom skupu, to ne isključuje počinjenje krivičnog djela u smislu uskraćivanja prava i sloboda građana.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});