fbpx
Foto: Twitter

Olaf Scholz dolazi u posjet Beogradu: Nužno je pokazati da EU i regija “stoje rame uz rame” po pitanju ruskog napada na Ukrajinu

Autor: Dnevno.ba

Njemački kancelar Olaf Scholz dolazi u kratak posjet Beogradu gdje će razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Očekuje se da će glavna tema sastanka biti usklađivanje Srbije s vanjskom politikom EU-a, odnosno pridruživanje sankcijama koje je Unija uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Njemački veleposlanik u Beogradu Thomas Schieb izjavio je uoči Scholzove posjete da će ključna poruka njemačkog kancelara biti da Berlin pridaje veliki značaj Srbiji i državama Zapadnog Balkana i njihovoj integraciji u EU, ali i da je nužno pokazati da EU i regija “stoje rame uz rame” po pitanju ruskog napada na Ukrajinu..

Scholz dolazi u Beograd svega pet tjedana nakon što se u Berlinu sastao s Vučićem. U Berlinu je 4. svibnja boravio i kosovski premijer Albin Kurti, a na Scholzovu inicijativu organizirana je neformalna radna večer lidera Srbije i Kosova i specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Važna tema današnjeg sastanka Vučića i Scholza, nakon kojeg će uslijediti plenarni razgovori izaslanika Srbije i Nemačke, trebalo bi biti i oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine.

Scholz u Beograd stiže iz Prištine gdje će se sastati jedino s premijerom Albinom Kurtijem, a iz Beograda odlazi u Solun, gdje će se priključiti radnoj večeri u okviru regionalne inicijative Proces suradnje u Jugoistočnoj Europi. Njemački kancelar će sutra posjetiti Sjevernu Makedoniju i Bugarsku.

Iz Scholzovog kabineta je najavljeno da će u fokusu njegove mini turneje biti zajednička reakcija na rusku agresiju na Ukrajinu, europska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana i doprinos Njemačke unaprjeđenju regionalne suradnje i prevazilaženju bilateralnih blokada, prenosi N1.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI