fbpx

Oleg Čavka je nešto najnečasnije, najnedostojanstvenije i najkorumpiranije što je iznjedrila pravosudna zajednica.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Iako smo već pisali o montiranom uhićenju Živka Budimira, koji je lišen slobode u svojstvu Predsjednika F BiH, od početka se naslućivalo da se radi o namještenom političkom procesu, koji se pokušao realizirati preko dvoje korumpiranih državnih tužitelja Diane Kajmaković i Olega Čavke, a sve s ciljem rušenja Budimira s vlasti, radi preraspodjele fotelja u vrhu vlasti.

Podsjećanja radi, Živko Budimir je uhićen 26. travnja 2013. godine teatralnim upadom specijalaca s dugim cijevima u zgradu Predsjedništva BiH u prisutnosti brojnih političkih podobnih naručenih medija. Pretres se tada u Sarajevu obavio u prisutnosti državnog tužitelja Olega Čavke i kantonalnog tužitelja Sanina Bogunića, dok za isto to vrijeme Budimirov Ured u Mostaru pretresa državna tužitelja Diana Kajmaković.

Ništa ne bi bilo neobično, da upravo tada nije u prisutnosti Diane Kajmaković izveden pokušaj podmetanja obilježenog novca koji bi tužiteljstvu bio “krunski dokaz” za Budimirovu “korupciju”. Novac je u hodniku pred inspektorom Jole Galićem brojala Diana Kajmaković. Međutim, nije im sve išlo po “voznom planu” pa je taj groteskni scenarij završio nespretnim ubacivanjem torbice s označenim novcem u kantu za kišobrane u hodniku ispred Budimirova Ureda od strane zbunjenog podmetača i prevaranta Ivana Knezovića. Sve su to snimile nadzorne kamere, a potom emitirala Federalna televizija. Sramotno je, da se na ovakvo podmetanje dokaza Živku Budimiru u Tužiteljstvu BiH na to nitko nije ni osvrtao, nitko iz vlasti nije pozvao na odgovornost odgovorne na takvo montiranje.

Po lišenju slobode predsjednika F BiH Živka Budimira, na prijedlog tužitelja Diane Kajmaković i Olega Čavke, Sud BiH Živku Budimiru odredio je jednomjesečni pritvor. No, politički jahači Diana Kajmakvić i Oleg Čavka nastavljaju dalje igrati zadanu im igru, pa su po isteku jednomjesečnog pritvora, zatražili još dva mjeseca zatvora za Živka Budimira. Tada entitetski predsjednik Milorad Dodik je na televiziji prije donošenja sudskog rješenja izjavio da će “Budimiru biti produžen pritvor”, čime je otvoreno poručio, da se odluke sudova nadziru iz središta političke moći! Međutim, preduhitrio ih je Ustavni sud BiH, najviša pravosudna instanca, uvaživši apelaciju Budimirovih odvjetnika i ocijenivši pritom “da su izjave na koje se Sud BiH pozvao uopćene i da spadaju u kategoriju “rekla-kazala” dokaza”. Nakon te nečuvene pljuske, Sud BiH je Budimira pustio iz pritvora. No, tužitelji i dalje nastavljaju igrati zadanu im igru kao da se ništa nije dogodilo.

Ustavni sud BiH, apelacijom, broj: AP-1885/13 od 24. 05. 2013. godine osporio je rješenje Suda Bosne i Hercegovine broj S1 2 K 012709 13 Kv od 3. 05. 2013. g i broj S1 2 K 012709 13 Krn3 od 27. 04. 2013. G

Ustavni sud zaključuje da „postoji povreda prava iz člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. stav 1.c. Europske konvencije, kada je Sud BiH apelantu Živku Budimiru odredio pritvor iako iz osporenih rješenja proizlazi da za to nije bio ispunjen osnovni zakonski uvjet, a to je da postoji osnovana sumnja da je apelant učinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, jer se iz obrazloženja osporenih odluka ne može zaključiti da je zadovoljen standard postojanja „osnovane sumnje“ kako je to definirano članom 20. ZKP BiH, niti da postoje „činjenice ili informacije na osnovu kojih će objektivni posmatrač zaključiti da je osoba u pitanju mogla počiniti krivično djelo za koje se tereti“, kako to zahtijevaju standardi člana 5. stav 1. tačka c. Europske konvencije“.

Na taj način, Ustavni sud Bosne i Hercegovine zadao je konačan udarac političkim tužiteljima Diani Kajmaković i Olegu Čavki, koji su postupali po diktatu i uputi moćnih pokrovitelja političke moći.

Dokazi i nisu važni, kada se radi o montiranom političkom procesu!

Dokazi i nisu toliko važni budući, da iza cijele akcije stoje moćni politički pokrovitelji i njima poslušni mediji i tužitelji. Ovu čudnu igru ilustriraju i brojni “biseri” Budimirovih tužitelja koji sliku o slučaju čine još više transparentnom.

Naime, oni su tvrdili, ničim to potkrepljujući, da je Budimir od pomilovanih kriminalaca želio stvoriti “stranačku vojsku”, što je u sferi fantastike; oni su ga pritvorili jer je navodno primao novac za pomilovanja, ali ne znaju, i ne mogu dokazati, od koga, ni kada ni koliko je primio; svodili su svoju sumnju najprije na dva imena (A. Kulovac, A. Karić), a na kraju se pokazalo da ti uopće nisu ni pomilovani; tvrdili su da imaju svjedoka kojeg nisu ni vidjeli ni ispitali, a nazvali ga ključnim! Ponudili su Sudu kao dokaz uobičajen radni telefonski razgovor novinara Avde Avdića s Budimirom, koji nema nikakve veze sa slučajem; neistinito su ustvrdili da Budimirova kći živi u Hrvatskoj i da tamo ima imovinu; govorili su o pomilovanju supruge četrdesetogodišnjeg T. Š., koji, kako se ispostavilo, uopće nije oženjen…i spisku nikada kraja!

Oko trećeg ili četvrtog mjeseca 2017. godine objavio sam članak o montiranom uhićenju predsjednika F BiH Živka Budimira putem portala Dnevno.ba, a koji članak je prenio dnevno.hr i printano izdanje najčitanijeg hrvatskog političkog tjednika 7DNEVNO. Tada sam navedeni članak u vidu linka poslao JOLE GALIĆU, inspektoru SIPA-e, koji je sudjelovao u pretresu Budimirovog Ureda u Mostaru.

U svojoj Viber prepisci, inspektor SIPA-e Jole Galić, tvrdi, da je u odnosu na predmet „Budimir“, pa samim time i uhićenje i pritvaranje istoga, citiram tvrdnje Jole Galića „…ZNAO SAM, DA JE TO POLITIKA, ALI NISAM ZNAO SA ČIJE STRANE VJETAR DUVA. JA SAM BIO KOD BUDIMIRA U UREDU U MOSTARU, KUĆI, I U UREDU U SARAJEVU, BIO SVJEDOK NA SUDU, NIŠTA BITNO… OVO ZA BUDIMIRA STE U PRAVU“ – zaključuje inspektor Galić, nakon što sam mu putem Vibera poslao link sa portala Dnevno.ba u kojem opisujem i govorim, da je Živku Budimiru proces montiran.

Na objavljenom članku JOLE GALIĆ mi je čestitao i rekao da sam “sve u pravu, da je on bio na tome pretresu i da je od samoga početka znao, da mu nešto tu smrdi, da ima primjesa politike, koji su doprinijeli uhićenju Živka Budimira, rekao mi je neke zanimljive detalje toga dana, npr. da je u torbici gdje su bili novci pronađena ceduljica na kojoj je pisalo “Oleg Čavka”, zatim da im je Diana Kajmaković tek Naredbu predala kada su stigli ispred Budimirovog Ureda u Mostaru, govori o brojanju novca, zatim, da je bivši direktor SIPA-e GORAN ZUBAC jedno veliko zlo…”, ali smo mnogo konverzacije vodili oko uhićenja Živka Budimira. Navedene informacije koje sam dobio sam u svojim člancima u vidu objavljenih informacija putem portala konzumirao.

JOLE GALIĆ u tim porukama upućenih meni izražava veliku sumnju u pogledu uhićenja Živka Budimira, ističući, da je proces montiran, da je od samoga početka tu njemu nešto smrdilo, da je politika u to umiješana, da su to u SIPI svi znali, a koje sumnje GALIĆ JOLE nikada nije pred Općinskim sudom u Sarajevu na suđenju Živku Budimiru kazao, a što je veoma bitno.

I konačno, nakon maratonskog petogodišnjeg sudskog procesa, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je oslobađajuću presudu bivšem predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i pravosnažno ga oslobodio svih optužbi za zloupotrebu položaja, primanje dara i protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju. I nitko ni tada nije pozvao bh. tužitelje na odgovornost za takvo montiranje.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI