fbpx

Omladina u RS-u čestitala Dodiku ženidbu sinu

Autor: Hina

BANJA LUKA - Na području Banja Luke su osvanuli plakati s ironičnim čestitkama predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na ženidbi njegovog sina uz želje da se on i njegova supruga što prije zaposle kako bi mogli vraćati kredit od milijun i pol eura.

Crno-bijeli plakati s fotografijama Dodika i njegovog sina Igora naslovljeni su kao “čestitka nezaposlenom sinu i prezaposlenom ocu”, čime se aludira na nedavni istup predsjednika RS u entitetskom parlamentu u kojemu se on tijekom verbalnog obračuna sa zastupnicima oporbe pohvalio kako će baš u subotu ženiti sina na kojega je ponosan, no istodobno se potužio kako mu sin “već godinu dana nema posao”.

“Mladencima želimo da što prije pronađu posao kako bi počeli vraćati kredit od tri milijuna maraka uzet od siromašnih građana Republike Srspke”, stoji u tekstu ispod fotografija.

Tabloidi u RS i Srbiji već danima se bave svadbom Dodikova sina na koju je aktualni predsjednik RS navodno pozvao više od 700 gostiju i koja bi se trebala proslavljati pod šatorom na njegovu imanju u Bakincima kod Laktaša cijela dva dana uz glazbenu potporu osoba poput Cece Ražnatović.

Plakate kojima se cijeli taj događaj ironizira potpisala je do sada nepoznata skupina pod nazivom “Nezaposlena omladina RS”.

U priopćenju poslanom u subotu lokalnim medijima najavili su i prosvjede radi rušenja “kriminalnog režima”.

Tekst je očita aluzija na korupcijsku aferu koja se povezuje s Dodikom zbog činjenice da je Investicijsko-razvojna banka RS (IRB), koja je pod izravnom kontrolom entitetske vlade, 2008. godine odobrila kredit od tri milijuna konvetibilnih maraka (1,5 milijuna eura) tvrtki pod nazivom “Fruit eco” iz Laktaša čiji je suvlasnik bio njegov tada 19-godišnji sin.

To je pitanje svojedobno bilo i temom rasprave u parlamentu RS kada je Dodik ustvrdio kako u tome nema ničega spornog.

“Zasadili su 160 tisuća sadnica jabuke i izgradili su hladnjaču od dvije tisuće tona za hlađenje voća. Ponosan sam na svog sina i posao kojim se bavi. Bolje to nego da je ovdje, u Banjaluci, neki klošar ili narkoman”, izjavio je Dodik odgovarajući na optužbe iz oporbe čiji su zastupnici tražili pojašnjenje o velikodušnim kreditu entitetske razvojne banke.

Dodikov sin i njegova tvrtka unatoč ovoj financijskoj injekciji nisu baš uspješno poslovali pa su do 2011. godine nagomilali gubitak gotov ravan dobivenom kreditu.

2011. godine IRB je odobrila dvogodišnji reprogram kredita “Fruit eco”-u.

Mediji koji su istraživali cijeli slučaj utvrdili su kako je IRB 2008. godine kredit odobrio istog dana kada je podnesen zahtjev, kao i da je suvlasnik “Fruit eco”-a stanoviti Mirko Dobrić, čija je supruga Dodikova bliska rođakinja.

Dobrić i Dodik junior su kao osnivački kapital u tvrtku unijeli tek tisuću eura, no zato su prije nego im je odobren kredit kupili voćnjak vrijedan 750 tisuća eura.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI