fbpx

“Oni su istinski javni službenici te nastavljamo podržavati slobodu medija u BiH”

Autor: dnevno.ba

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson istaknuo je kako za medijske profesionalce posao postao još teži tokom pandemije.

Ovim putem je iskoristio priliku da čestita novinarima 3. svibanj – Svjetski dan slobode medija.

“Novinari su istinski javni službenici, a njihova potraga za istinom direktno doprinosi javnom dobru. Svjetski dan slobode medija nas poziva da obratimo pažnju na odgovornost vlasti da daju podršku slobodi medija i stvore okruženje u kojem mediji mogu funkcionirati bez pritiska, zastrašivanja i straha. Porodicama i prijateljima onih među njima koji su izgubili živote tokom pandemije izražavam iskreno saučešće. Uloga medijskih profesionalaca još je važnija u vremenu kada se cijeli svijet suočava sa izazovima bez presedana. Svi zajedno jedva čekamo dan kada će se situacija stabilizirati i kada ćemo se vratiti normalnom životu”, poručio je ambasador.

Također je izdvojio i sve poteškoće s kojima se novinari diljem BiH nose.

“Ambasada SAD nastavlja podržavati slobodu medija i pružati pomoć razvoju profesionalnih i neovisnih medija u BiH. Albert Camus je kazao da slobodni mediji, naravno, mogu biti dobri ili loši, ali da je sigurno da će, bez slobode, uvijek biti samo loši. Na ovaj Svjetski dan slobode medija, želim svim medijskim profesionalcima u BiH da i dalje budu snažni i hrabri dok igraju jednu od najvažnijih uloga u demokratskom društvu”, napisao je Nelson putem Twitter profila Ambasade.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI