fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

OPASAN PLAN: O sustavnom progonu Hrvata Garevca, Donjih Kladara i Čardaka nitko iz HDZ-a i HNS-a ne priča

Autor: Dnevno.ba

GAREVAC - Štete koje mogu nastati izgradnjom autoputa su neprocjenjive za mještane Garevca, Donjih Kladara i Čardaka.Nije prvi put da Hrvatski blok upozorava na svakodnevne i nemoguće uvjeta života Hrvata iz Bosanske Posavine, za težak život Hrvata koji su se vratili u Republiku Srpsku, odgovorni su kako domaći tako i hrvatski političari i njihovo nedovoljno zalaganje.

Već deset dana se osvrćemo na situaciju u kojoj se ponovno nalaze povratnici Garevca, Donjih Kladara i Čardaka, koji su brojčano gledajući, najveće žrtve rata u BiH, do sada nisu dobili pažnju Dragana Čovića i HNS-a unatoč tome da izgradnjom autoputa njihovi domovi zauvijek nestaju.

Izgradnjom trase autoceste Vukosavlje-Brčko, Brčko – Rača kroz naselja Garevac, D. Kladare i Čardak je neprihvatljiva.

Oglas koji se 27. rujna pojavio na službenoj stranici općine Modriča kojim se obavještava javnost i vlasnici nepokretnosti da se plan parcelacije za autoput i plinovod dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača na teritoriju općine Modriča i nacrt izvještaja o strateškoj procjeni utjecaja na životnu sredinu izlaže na uvid svaki radni dan od 27. rujna do 12. listopada 2019. godine u vremenu od 8,00 do 15,00 sati. Za one malobrojne koji su uopće shvatili da se predložena trasa autoputa odnosi uglavnom na njih (sela Garevac, Čardak i D. Kladari). Nigdje se u tom oglasu ne spominju mjesta kroz čije središte prolazi predložena trasa autoputa. Hrvatski blok je prvi obavijestio mještane da se sprema opasan plan.

Pokušaj da od predstavnika lokalnih vlasti i političkih predstavnika hrvatskog naroda dobije se neki odgovor na pitanja: kako je moguće da se na uvid daje i poziva vlasnike nekretnina na ovaj način i da je sve organizirano po skraćenom postupku nitko nije znao odgovor.Nije znao odgovor sinoć u Garevcu niti dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković.

Posavski Hrvati nikada nisu privukli pažnju javnosti, a nažalost niti političara HDZ-a i HNS-a, kako domaćih tako i Hrvatskih.

U kontekstu šireg poduhvata izgradnjom autoputa kroz naseljena sela je pak priča za sebe; o progonima i stradanjima Hrvata Garevca se mnogo govorilo, a karakteristika je plansko protjerivanje. Vrijedno je spomenuti da je Garevac preživio 1945. i 1992. godinu ali ovaj projekt je planski. Mještani iz tri sela nemaju ništa protiv izgradnje autocesta, podržavamo svaki razvojni projekt i svaki projekt koji će doprinijeti miru i prosperitetu, ali trasa koja je predložena preko tri najveća sela u Bosanskoj Posavini nije ništa od toga. Posljedice izgradnje predložene trase autoputa i plinovoda preko ovih sela bit će puno gore nego posljedice iz 1992. i 1945. godine. Onaj koji je sudjelovao u izradi projektne dokumentacije za ovaj dio trase ruši naše snove.

Tvrdimo da je politička borba za bolji život Hrvata, samo deklarativna s jučer održanim sastankom s mještanima Garevca, HDZ je pokazao pravo lice.

Odlučna reakcija domaćih predstavnika HDZ-a Modriča i predstavnika HDZ-a BiH i HNS-a je izostala i kada je u pitanju nacrt sporne trase autoputa kroz tri mjesne zajednice općine Modriča.

Hrvatski blok Modriča poziva mještane da se okupimo svi u četvrtak 10.10.2019. godine u 13 sati, kako bi predali žalbe na sadašnji nacrt autoputa, navodi se u priopćenju Hrvatskog bloka BiH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});