fbpx

Osman Topčagić izabran za novog predsjednika Paneuropske unije BiH

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Paneuropska unija BiH održala je danas, svoju izvještajno-izbornu skupštinu. Događaj je okupio članove Paneuropske unije BiH, partnere i goste - kreatore politika u BiH, stručnjake, analitičare i predstavnike civilnog društva sa kojima Paneuropska unija BiH surađuje na temama i projektima iz procesa evropskih integracija BiH.

Za novog predsjednika Paneuropske unije BiH jednoglasno je izabran Osman Topčagić, dosadašnji član Predsjedništva Paneuropske unije BiH, sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH, ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji, šef Misije BiH pri Europskoj uniji i direktor Direkcije za europske integracije BiH.

Za potpredsjednike su izabrani Mirko Pejanović i Snježana Šušnjara. Novoizabrani predsjednik govorio je o misiji Panevropske unije BiH, narednim aktivnostima i projektima, te o izazovima s kojima se BiH suočava na putu prema Europskoj uniji.
Topčagić je pojasnio koliko je za Bosnu i Hercegovinu važno da ima Paneuropsku uniju i koliko su važne europske integracije za BiH.

“Ovo je organizacija koja u Bosni i Hercegovini djeluje još od 1994. godine, a okuplja sve one koji žele da podrže približavanje i pridruživanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji”, kazao je Topčagić.

“Očekujem i u ime Paneuropske unije BiH zahtijevam da novi organi vlasti u BiH sa novim entuzijazmom i intenzitetom nastave i ubrzaju sve aktivnosti u okviru procesa pridruživnja BiH EU. Unatoč napretku koji je ostvaren u prethodnom periodu, BiH i dalje zaostaje za drugim državama uključenima u Proces stabilizacije i pridruživanja. To nije dobro ni za unutrašnju situaciju u BiH , to nije dobro za situaciju u našoj regiji i to nije sigurno dobro za EU“, rekao je Topčagić.

Dodao je da u procesu pridruživanja BiH EU trebaju zajednički da surađuju i vlada i opozicija i svi segmenti našeg društva. Pridruživanje EU je generacijski projekt za opće dobro, poručio je Topčagić.

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI