Osumnjičeni Milorad Obradović Stiven izručen BiH

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Vlasti Njemačke izručile su osumnjičenog Milorada Obradovića zvanog Stiven Bosni i Hercegovini. On je krajem prošle godine lociran, identificiran i uhićen u Münchenu.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je realizirano izručenje iz SR Njemačke, kojim je pravosuđu BiH predat osumnjičeni Milorad Obradović zvani Stiven iz Prijedora.

Osumnjičeni je pod istragom u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je u mjesecu srpnju 1992. godine sudjelovao u nezakonitom lišenju slobode i mučenju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zarobljene te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe – Ljubija.

Također, osumnjičeni se tereti da je osobno i direktno, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu F.K. Rudar, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti.

Pravosuđe BiH je za navedenim osumnjičenim tragalo više mjeseci, a postojala su operativna saznanja da se nalazi u inostranstvu.

Tužiteljstvo BiH se zahvaljuje pravosudnim i policijskim institucijama SR Njemačke na suradnji i pomoći u realiziranju izručenja.

Zbog navedenog ratnog zločina se u Tužiteljstvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr.

Na zahtjev TužiteljstvaBiH do sada je aktivirano i raspisano više desetina međunarodnih potjernica za osumnjičenima za ratne zločine počinjene diljem BiH, a za koje postoje saznanja da se nalaze izvan BiH.

Tužiteljstvo BiH, skupa sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regije i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju osumnjičenih u Bosnu i Hercegovinu.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI