fbpx
FOTO FENA /Amer Kajmović

Otkazana hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH; Ništa od ukidanja trošarina na gorivo

Autor: dnevno.ba

Bilo je potrebno usuglasiti zakone između dva doma

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebao je danas na hitnoj sjednici razmatrati Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o trošarinama u BiH.

Sjednica je otkazana zbog nedostatka kvoruma. U Parlamentu skupštine BiH pojavili su se zastupnici iz reda bošnjačkog naroda, jedan Hrvat, dok zastupnici iz reda srpskog naroda nisu došli, javlja N1.

Podsjetimo, Zastupnički dom i Dom naroda državnog parlamenta ranije su usvojili ova dva zakona, ali u različitim tekstovima, pa je bilo potrebno usuglasiti ih između dva doma.

Zastupnički dom je, još u ožujku ove godine, usvojio prijedlog izmjena Zakona o trošarinama u BiH, po kojima bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do pola KM na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Nakon toga, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana.

Zbog toga je bilo neophodno usuglasiti tekst predloženog zakona između dva doma, a Komisija za usuglašavanje usuglasila ga je tako da trošarine na gorivo budu ukinute na razdoblje od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Kada je riječ o Zakonu o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, radi se o uvođenju nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto na luksuznu robu.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI