fbpx

Otkrivena europska mreža trgovine imigrantima, upletene velike građevinske tvrtke

Autor: dnevno.ba

Uhićeno je 38 ljudi u Francuskoj, Rumunjskoj i Moldaviji zbog umiješanost u veliku trgovinu radnicima imigrantima, objavile su u četvrtak europska policijska agencija Europol i europska jedinica za pravosudnu suradnju Eurojust.

Prema te dvije organizacije uhićenja su izvedena nakon što su francuske vlasti posumnjale u “trgovinu ljudima, ilegalno zapošljavanje, izradu lažnih osobnih dokumenata i pranje novca”.

Uhićenja su izvedena tijekom “zajedničkog dana akcije” i rezultat su zajedničke istrage francuskih, rumunjskih i moldavskih policija, uz podršku Europola, preciziraju dvije agencije u priopćenjima.

“Zločinačka mreža krijumčarila je i registrirala moldavske radnike u Francusku s lažnim dokumentima, dok su zadržavali prave putovnice kao jamstvo”, navodi Europol.

“Pretražene su 44 lokacije, 17 u Francuskoj, 14 u Rumunjskoj, 20 u Moldaviji, a zaplijenjeno je 15 luksuznih automobila i 100.000 eura”, precizira Eurojust i dodaje da je 11 bankovnih računa blokirano.

Europol navodi da je kriminalna mreža davala migrantima rumunjske lažne dokumente i vozačke dozvole.

Većina žrtava je nisko obrazovana i time izloženija iskorištavanju zločinačkih mreža, dodaje Europol. “Radili su 55 sati tjedno za 60 eura dnevno”.

Velike građevinske tvrtke su također upletene u taj kriminalni sustav, precizira Europol koji ocjenjuje aktivnosti mreže “krajnje unosnim” uz dobit od oko 14 milijuna eura.

“Osumnjičeni su prali imovinu putem osam tvrtki, većinom baziranih u Francuskoj”, dodao je Europol.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI