fbpx

OTVORENO PISMO BOŽI LJUBIĆU: Hrvatsko Elektronsko Ognjište

Autor: Hrvatin Tomašević

MOSTAR - Zamalo da pomislim kako je sve otišlo k vragu, kad me ono baba Manda posjede za TV, te zapovida: da ga nisi jadan utrno, dok Bože ne napiše šta triba napravit za našu stvar. Za koju sad pa našu…priupitah….ma znaš onu igračku sukojom mi se najdraže igrat, jami baba Manda daljinski, ne pušćam ga ima stoljeće cilo. Kako me njena ljubav čini poniznim jamio sam se tipkovnice te udri.

Stoljeće je dvajes-prvo, godina dvije iljade (ma da mi je bilo ne izgovorit) sedamnesta, a zateklo nas Hrvate da ne jemamo svoje teve-slike, niti programskog sadržaja na svom jeziku-maternjem. Ni to što je naš Tesla izmislija bežični prenos još u 19. stoljeću, nami nije pomoglo. Ovog trenutka imamo samo hrvatsku riječ za: tele, (ne za klat) dalako i vision (nije vasiona) vidjeti, a to Vam je poznato kao dalekovidnica. Kolko god, i kako sve, da smo je pokušali primjeniti, ta kovanica nije ušla u hrvatske uši, kao što ni u hrvatske domove nije ušao “erotel”, a ni “hercegovačka”, dalekovidnice stranačkog interesa a bez javnog sadržaja. Polemike i optuživanja oko njihova gašenja još traju. Utrni to sranje, što bi rekli preplatnici!

“OBLAK” – CLOUD je danas ono iz čega se izmuzu višemedijske usluge, dakako, prenos slike i programskog sadržaja. Dakle, kasnimo! Kasnimo, jer je kablovska televizija razvijena još tamo daleke 1940. god. Digitalna kabelska teve, šta ću Vam reć, svi je već imate. Ponudila Vam je nove mogućnosti raznovrsnih programskih paketa sadržaja. Kako je danas u upotrebi puno veći broj računara i mobilnih uređaja nego tv-prijemnika, pametniji od Bože krenuli su s televizijom putem interneta. Internet TV je prenos video sadržaja kroz internetsku mrežu. Odašiljanje je širokopojasno, programski sadržaj se jednostavno emitira: klik po klik, raja se ušteka na emitiranje. Kako ko i kad, i šta ko voli da gleda. Zanima me bil’ se klikalo na šagoljicu?a Vas.

Posljednjih godina se dosta govori, razvija i koristi satelitska veza, kao servis koji omogućava korisnicima pogodnosti novog elektronskog medija, za prenos programskog TV-sadržaja. Znate li Vi ikoga, tko bi se danas usudio javno reći: ja mogu bez interneta, smartphona-tableta-laptopa te ostalih babe Mandinih igračkica. Dakle, TV-tehnologija se podala ostalim tehničkim novotarijama na mreži svih mreža. Stvorene su neograničene mogućnosti za korisnike. Evolucija tevea kao najmasovnijeg medija prelazi na space razinu, jer ništa takvo ne može kulturološki da utiče na razvoj društva kao pojava moćnog (manipulirajućeg) novog medija i prenositelja poruka. Gledatelj je sada na poziciji da s pripadajućom opremom koju ima, uključi se na net, te izostavi reklamu, pa utrne ispraznu ćupri dosadnjikava dužnosnika, te se prebaci na pretraživanje kanala i gleda TV-program zanimljivog sadržaja. Gledatelj se osjeti moćnim! Jednim klikom posla ih u bespuća povjesne zbiljnosti.

Dragi moji, vjerujete li Vi Boži da tradicionalna TV može konkurirati babe Mandinim prijamčljivim igračkicama? Tehnički i tehnološki zastarjela, kadrovski istrošena, dijaloški isprana, programski stranačka, sadržajno daleko od javne, bez nacionalno osmišljenog programa. MolimVas, zbog čega bi Hrvati morali biti sretni što je Bože predložio kanal na Hrvatskom jeziku. Jasno Vam je da će emitirati programski sadržaj. Dakako da će Hrvate zanimati, tko će ga: proizvoditi, uređivati, voditi? Ta neće valjda bit ko fol javna. Hoće li to raditi: Jukići, Šagolji, itd., sve su to hrvatski kadrovi sa sarajevske televizije, ili još bolje, koje kakvi amateri izrasli iz naraštaja stranačkih falangi, s čijim potencijalom, ambicijom i kreativnošću gledateljstvo mora da se upozna. Vjerujete li, da su sposobni (nabrojani ali i ostali) proizvesti program? Ja ne! Tvrdim Vam da nisu sposobni proizvesti ni minute programa koji bi milenijsku generaciju, privelo k hrvatskom elektronskom ognjištu. E ako je predizborni spin? Aferim, Bože.

Bože, nam podaruje televiziju koju je svijet dobio tisuću 9-sto dvajes i neke. Dakako najprije Engleska, pa onda sve redom, napokon eto danas i mi dođosmo na red. Jedino što me raduje to, da smo bili proleteri prije Engleza. Bože, sad kad si već to zakotrljo, zanima me kad će Hrvati progledat na toj televiziji? Ako hočeš da te ozbiljno shvate, u javnost s tim! Jer Bože, eto saznasmo šta hoćeš, al’ ne znamo kako ćeš to napraviti? Bolan bio, moraš li pitat za dozvolu Srbe I Bošnjake? E jebo taj poso odma da ti kažem.

Poštovani Bože, molim te, dozvoli mi drskost da ti pomognem razraditi projekt.

Prvo-zaogrni Hrvate “oblakom”, tad ti ne trebaju ni odašiljači, a ni Srbi ni Bošnjaci.

Drugo, nek Vijeće ministara i Federacija sudjeluju u financiranju-djelomično, ostalo županije i općine s hrvatskom većinom (ako ih još bude nakon preustroja, jer uvik ima ko će tamo nešto krojit) jer Bogami Bože, Hrvati ti neće plaćat naknadu za posjedovanje tv-prijemnika ako im sadržaj programa ne bude po volji. Uzmi u obzir da je Hrvata sve manje i manje, da su sve siromašniji, te ti oni kupuju sve manje i manje, pa će ti na tom hrvatskom kanalu, biti puno manje oglašivača u programu, stoga i toliko love manje od oglašavanja.

Treće Bože moj – neš’ ti moć’ samo na hrvatskom jeziku emitirat programski sadržaj. Ne moram valjda tebe podsjećati da je BiH multi-kulti i višejezična država, što znači i dodatnu obvezu: da bar sahatak ili ti ga čas jedan, programa imaš i na srpskom a isto toliko i na bošnjačkom jeziku. Bože, ti to uspostavljaš na javnom servisu.

Četvrto Bože – jako je važno, ne zaboravi hrvatsku dijasporu, moraš taj programski sadržaj na hrvatskom jeziku emitirati globalno, a po babi Mandi, to ti je vasiona!

Peto je Bože, ma nije valjda, ono što mislim, da Vam je “taj netko” obećo, kako će njegovi zastupnici: Srbi i Bošnjaci, dignut ruke ZA, kako bi pokazali kolegama Hrvatima, iz parlamentarnih klupa a i preostalim Hrvatima da poštuju njihove: nacionalne, kulturne, duhovne i materijalne, kako osjećaje tako i potrebe. Vela havle! To bi bila – Now Religion of the BiH!

Ma, ima toga Bože sijaset, pa eto javi se! Ja znam kako i ustroj i financiranje, te oko programa i oglašavanja, pa nadzor, dakako, da bi umio i s programskim vijećem. Nego Bože moj oprosti mi što ja ovako rođački spram tebe. Ma mislim malo nas je, pa je svaki Hrvat važan, da oni koji posjeduju teve, da su još važniji, a ja, ih imam 5! Nemali broj mobilnih uređaja također imam, deder se ti odma zbroji, ta pametan si, razuman, a još si i lider nakav, prihvati ovo moje dobronamjerno obraćanje, stojim ti na raspolaganju.

Napomena – danas Hrvati uživaju gledati brojne stranjske TV-programe, koji se muzu iz “oblaka” kablovskim mrežama i satelitskim vezama. Stoga gledanost javnog servisa je neznatna! Bože, kad bi ti Hrvate uspio privesti k nacionalnom elektronskom ognjištu, vjerujem, ma posve sam siguran, da bi ti televizijski svijet dodjelio nagradu “Emmy” za životno djelo, a tvoja Lištica bi potekla uzvodno k Zagrebu.

Bože, Hrvati bi bili najnesretniji, kad se Ja i Ti, ne bi dogovorili!

Autor: Hrvatin Tomašević

ZADNJE VIJESTI