fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

OTVORENO PISMO: Kriminal u policijskoj postaji Maglaj!?

Autor: Dnevno.ba

MAGLAJ - Redakcija portala Dnevno.ba dobila je jedno pismo iz Maglaja. U pismu se navodi mnogo zanimljivoga za (ne)rad tamošnje Policijske postaje, pa u dogovoru s našim stalnim čitateljem ovo pismo i objavljujemo u nadi kako će ono pomoći da se istraže određene nezakonitosti što se, navodno, provode u PU Maglaj. Podatke našeg čitatelja u dogovoru sa istim za sada nećemo navoditi. Pismo pročitajte u cijelosti:

Policijska postaja Maglaj danas je poligon na kome vladajuća SDA dokazuje svoju moć. Vrši selekciju policajaca na podobne i nepodobne i pri tome prikriva kriminal sebi odanih kadrova. Na ovaj način Policijska postaja Maglaj postaje SDA POLICIJA.

Ova policijska postaja pripada policijskoj upravi Zavidovići ali se u njoj prelama politička moć i utjecaj iz Tešnja ali i samog Maglaja. Istureni kadar SDA u postaji je Zamjenik načelnika Nihad Mehmedović dok Komandir Alen Mušić balansira između Tešnja i Zavidovića. Zbog ovoga trpi zakon, policajci u cjelini i sami građani.

Evo nekoliko važnih činjenica iz kojih se vidi otvoreno kršenje zakona i pravila službe:

– Dana 01.05.2017 – te godine u gradu Maglaju u ulici Srebreničkih žrtava rata, točnije na platou ispred benzinske crpke “Energo – petrol”, zamjenik Komandira PS-e Maglaj, Mehmedović Nihad je zajedno s policijskim službenicima Brkić Danijelom i Šahbaz Adisom, sudjelovao u krivotvorenju činjenica (fingiranju) oko prometne nezgode, zbog čega je rješenjem Komesara policije MUP-a Ze-do kantona, bio suspendiran u svom radu u trajanju od godinu dana, ali je pod nerazjašnjenim okolnostima i to prije okončanja istrage koju vodi Kantonalno Tužiteljstvo Zenica, vraćen na posao.

– Zamjenik Komandira PS-e Maglaj, Mehmedović Nihad, u velikoj mjeri svojim neprofesionalnim radom i odnosom prema službi doprinosi narušavanju već dobro narušenih međuljudskih odnosa u PS-i Maglaj. Izvršenim provjerama je utvrđeno, da Mehmedović Nihad s većinom svojih radnih kolega, sebi podređenih policijskih službenika – policajaca, ima duboko narušene međuljudske odnose, dok sa svojim prvim suradnicima, poput policijskog službenika pom. Kom. Hrnjadović Edhema, uopće ne komunicira, što u velikoj mjeri utiče na normalan rad i funkcioniranje PS-e Maglaj. Prema raspoloživim informacijama postoji određen broj policijskih službenika, koji vrijede kao čestiti i pošteni policajci, podnijeli su zahtjev za premještaj u druge policijske postaje ili su na putu da to učine, ( npr. pom. Kom. Za kriminalitet, Karović Midhat je podnio zahtjev za premještaj u drugu organizacijsku jedinicu i to upravo zbog nemogućnosti daljnjeg rada i zbog torture koju je imao od strane zam. Kom. PS-e Maglaj, Mehmedović Nihada, pa sada umjesto rukovodne pozicije na kojoj se nalazio kao Šef krim. Službe, sa zadovoljstvom obavlja poslove izvršitelja – inspektora u PS-i Tešanj).

– Također, prema provjerenim informacijama do kojih smo došli, pom. Kom. PS-e Maglaj, Hrnjadović Edhem je Komandiru PS-e Maglaj, Mušić Alenu, dostavio pismeni zahtjev za premještaj u drugu organizacijsku jedinicu, ne precizirajući koju, upravo zbog neprofesionalnog odnosa Mehmedović Nihada i nemogućnosti daljnjeg rada u PS-e Maglaj pod trenutnim okolnostima, gdje je tom prilikom Kom. PS-e Maglaj, Mušić Alen, molio Hrnjadović Edhema da odustane od svog zahtjeva za premještaj, obećavajući mu da će osobno poraditi na tom predmetu i utjecati na Mehmedovića da prestane s dosadašnjom praksom i svojim ponašanjem, ali je stanje nakon toga ostalo nepromjenjeno. Svi ti odnosi u PS-i Maglaj imaju dalekosežne posljedice na rad i funkcioniranje PS-e Maglaj.

– U ranijem periodu podnešen je veći broj pritužbi od strane građana, gdje su navedene radnje u pogledu nezakonitog izdvanja dozvola za oružje licima koja imaju zakonsku smetnju za nabavku vatrenog oružja, a koje su nakon izvršenih provjera bile uglavnom osnovane, (predmet Sijahović Amir iz Novog Šehera, počinio krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti, predmet Musaefendić Adis iz mjesta Jablanica, počinio krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti, dok posebno izdvajamo predmet Hutinović Ejub iz mjesta Jablanica, općina Maglaj, s prijavljenom fiktivnom adresom u Žepču, lice koje je pravomoćno osuđivano za krivična djela nasilje u porodici, teška tjelesna ozljeda, fizički napad na druga lica, nedozvoljeno držanje vatrenog oružja i municije, u većem broju slučajeva bio osumnjičen za napad na lica srpske nacionalnosti povratnike u naseljena mjesta Jablanica, Donji i Gornji Rakovac, kao i njihovu imovinu, ali zbog nedostatka materijalnih dokaza nije bio procesuiran za ta krivična djela, lice koje nakon nezakonitog izdavanja dozvole za oružje, a potom kupovine vatrenog oružja, lice koje je imalo zakonsku smetnju u pogledu izdavanja dozvole za nabavku, držanje i nošenje vatrenog oružja i municije, nakon prijave određenog broja građana, nastupa intervencija policijskih službenika jer su bili svjesni svoje krivične odgovornosti, pa se dešava situacija “lice Hutinović Ejub dobrovoljno vraća vatreno oružje i dozvolu”, pa se postupci tu i završavaju i nitko od odgovornih lica za utvrđene propuste u svom radu nije odgovarao, bez obzira što je utvrđeno da je došlo do svjesnog kršenja Zakona . Međutim, ni tu nije kraj, da bi se zatvorila i svaka mogućnost da sada Hutinović Ejub ne ispriča o nezakonitim radnjama Mehmedović Nihada i referenta za oružje PS Žepče Avdić Senada, A.S. koji u međuvremenu dobija premještaj u KT Zenica na poziciju Šefa administracije, Hutinović Ejub od Mehmedovića dobija instrukciju da ponovo prijavi adresu prebivališta na području općine Maglaj i u rekordnom roku dobija dozvolu za nabavku vatrenog oružja i municije.

Zam. Komandira PS-e Maglaj, Mehmedović Nihad, u svom neprofesionalnom radu i odnosu prema poslu, ima grupu povlaštenih policijskih službenika i to za rad u prometu, koji su još pod istragom, kao i on sam osobno i to zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja” i krivično djelo “Nesavjesno obavljanje poslova “, poput policajaca Brkić Danijela i Šahbaz Adisa ili se radi o policijskim službenicima koji su bili pod istragom zbog koruptivnih djela počinjenih u službi upravo na poslovima i zadacima kontrole i reguliranju prometa na putevima, poput Hajdić Kasima, Mujaković Mehe, Šahman Elvedina i nekolicine njih još, a koje Mehmedović Nihad usprkos neslaganju samog Komandira i ogromne većine uposlenih u PS-e Maglaj, pa i samih građana, konstantno raspoređuje na rad kontrole i reguliranju prometa na putevima. Javno se pogovara da su u pitanju nečasne radnje Mehmedović Nihada i njemu povlaštenih policijskih službenika. Svi navodi se mogu provjeriti uvidom u raspored rada policijskih službenika PS Maglaj i raspoloživim evidencijama MUP-a Ze-do kantona.

Sa svim tim nedozvoljenim radnjama Mehmedović Nihada upoznat je Komandir PS-e Maglaj, Mušić Alen, ali je isti nemoćan da bilo što učini, jer nema snagu niti autoritet da se suprotstavi svom zamjeniku. Mehmedović Nihad crpi svoju snagu u čelnim ljudima SDA Maglaj i Kantona, čega je svjestan i Kom. PS Maglaj Mušić Ale , pa mu se i zbog toga ne smije suprotstaviti dok se javno pogovara, a što i sam Mehmedović uopće ne krije u svojim javnim istupima, da je istraga koja se vodi protiv njega od strane KT Zenica u predmetu prometne nezgode od 01.05. 2017 – te godine, zaustavljena pod pritiskom trenutne politike u Ze-do kantonu, na čelu s premijerom Galijaševićem. Na području policijske postaje Maglaj u proteklom periodu se desio veći broj krivičnih djela “Izazivanje opće opasnosti” i to na području naseljenih mjesta Jablanica , Donjeg i Gornjeg Rakovca, gdje je od strane nepoznatih izvršitelja zapaljeno veći broj vikend kuća (14 vikendica ).

Samim time, stanje sigurnosti na području općine Maglaj je narušeno, ali značajno u svemu tome je, što se istragom koju vode policijski službenici PS-e Maglaj utvrdilo, da se u tijesnu vezu s izvršiteljima navedenih krivičnih djela dovode i pojedini policijski službenici PS-e Maglaj , ali se ništa po tom pitanju ne preuzima … igra se na onu “Ne talasaj”.

Također navodimo, da je zamjenik Komandira PS-e Maglaj Mehmedović Nihad, u tijeku 2006/07 . godine, za samo tri mjeseca stekao akademsko obrazovanje VIII stupnja dipl. maš. ing. u gradu Doboju, gdje je za te usluge platio 7.000,00 KM , neidentificiranom prosvjetnom radniku, koji je u međuvremenu umro, te na osnovu te nezakonite radnje dobio funkcionalna unapređenja u MUP-u Ze-do kantona. Sve to mogu potvrditi raspoložive evidencije Univerziteta gdje je izdata diploma o školskoj spremi na ime Mehmedović Nihad.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});