fbpx

Otvoreno pismo Radovanu Viškoviću

Autor: Borislav Radovanović (blogger) / Dnevno.ba

BANJA LUKA - Gospodine Viškoviću, Predsjedniče Vlade Republike Srpske,

zbog aktualnih zbivanja oko ubojstva Davida Dragičevića i teških zločina kakve trpi zajednica “PRAVDA ZA DAVIDA” reagiram tako što Vam javno obećavam da ćete krivično odgovarati, ili narodski rečeno robijati. Ukoliko danas niste svjesni svoje krivične odgovornosti shvatit ćete iz presude. Pritom, ovakvo javno obećanje ne zasnivam na osobnim emocijama ili uvjerenjima, nego na pravu i zakonu, te na znanju/iskustvu kako rezultiraju ponašanja poput Vašeg.

Prednji naziv funkcije koju vršite istakao sam kako bih Vas naveo da konzultirate struku oko pitanja Vaših pravnih obveza i odgovornosti. Shvatite da prava koja proizilaze iz Vaše funkcije predstavljaju sublimaciju i obaveza i odgovornosti, zbog čega je nespojivo da istovremeno budete i šef vlade i poslušnik zločinačko-kriminalnog udruženja. Što se mene osobno tiče možemo čekati da to spoznate kroz krivični postupak, ali mi je žao ljudi koji trpe zločine producirane Vašim neodgovornim ponašanjem.

Da bi shvatili poantu ovog obraćanja ukazat ću na nekoliko Vaših ponašanja zbog kojih već danas možemo otvoriti pitanja krivične odgovornosti. Konkretno, još 26.12.2018. godine obratio sam se mailom Vama, predsjednici Cvijanović i Mahmutu Švraki sa zahtjevom da hitno poduzmete dužne radnje sprečavanja daljeg činjenja krivičnog djela “Zločin protiv čovječnosti”. Koristio sam najbrži meni omogućen način komunikacije zbog težine situacije i potrebe hitnog reagiranja.

Kako je Glavni republički tužitelj Mahmut Švraka reagirao na taj zahtjev, ali i po činjenicama i dokazima njegovih nezakonitosti počinjenih u vezi ubojstva Davida Dragičevića i povezanim krivičnim djelima, jednostavno sam i njega prijavio Tužiteljstvu BiH i Ureda tužitelja međunarodnog krivičnog suda u Haagu (ICC) za krivično djelo “Zločin protiv čovječnosti”. Znači, prijavljen je i formalno za krivično djelo zbog kojeg sam se njemu, predsjednici i Vama obratio spomenutim zahtjevom. Ukoliko Vam nije jasno korištenje termina “zahtjev” ukazat ću samo da svaki građanin ima pravo od Vas zahtjevati da izvršite radnje na koje vas obavezuju zakon, ustav i ratificirani međunarodni ugovori.

No, šta ste Vi poduzeli u vezi mog podneska-zahtjeva? Iz Biroa za žalbe građana MUP RS obaviješten sam kako ste moj zahtjev okvalificirali kao predstavku na rad policije i proslijedili Lukačovim poslušnicima da to “istraže”. Ministra Lukača, direktora Ćuluma i dva najutjecajnija policijska načelnika, Luburu i Ilića, formalno sam prijavio za počinjenje “Zločina protiv čovječnosti”. Vama, Predsjednici i tužitelju Švraki obratio sam se traženjem da iste spriječite u daljnjem vršenju zločina, što Vam je svima zakonska obaveza, a Vi ste to poslali njihovim poslušnicima na “daljnje postupanje”. Kažu da će me nakakav “sprdanja biro” nakon unutrašnjeg postupka obavijestiti o “činjenicama i dokazima”. Nema potrebe da mi šalju obavještenje kako je u pitanju “nesporan zades, bez elemenata krivičnog djela”.

Vidite, gospodine Viškoviću, predmetni zahtjev već sam uz prijavu dostavio Tužiteljstvu BiH kao dokaz kako sam od Vas tražio da zaštitite građane od nezakonitosti i brutalnosti policije, da ih zaštitite od jednog od najtežih zločina po nacionalnom i međunarodnom pravu. Sad ću dopunom prijave istom tužiteljstvu dostaviti i dokaz kako ste se ponijeli u datoj situaciji. Istovremeno, sve to će dopunom prijave biti dostavljeno i Uredu tužitelja ICC (prijave koju su već formalno zaprilili). Vi kontinuirano omogućavate zločincima da sami “istražuju” vlastite zločine, a akt Lukačevog kvazibiroa to samo dodatno potkrepljuje.

Ovim u stvari dolazimo do esencije Vaše krivične odgovornosti, a tiče se kontinuiteta u omogućavanju protupravnog napada državno-represivnog aparata na ciljnu grupu civilnog stanovništva. Formalno Vi ste predložili osnivanje anketnog odbora Narodne skupštine, a Vaš stranački šef javno reče kako ste to učinili zarad “dokazivanja nesposobnosti opozicije”. Isto tako Vi ste formalno predložili odbijanje izvješaja anketnog odbora – bez ikakvih drugih prijedloga parlamentarnog reagiranja na nedvosmislene nezakonitosti policijskih dužnosnika.

Dakle, Vi ste odgovorni i za sve štetne posljedice koje su nastupile povodom Vaših prijedloga i onoga kako ste osobno dezavuirali narodne poslanike. Iz stenograma Narodne skupštine crpimo dokaze Vaše osobne odgovornosti, baš kao što krivičnu odgovornost nosioca policijskih i pravosudnih funkcija dokazujemo parlamentarnim transkriptima i spisima u već podnesenim prijavama. Samo u Republici Srpskoj je moguće da ministri čine krivična djela u najvišem političko-zakonodavnom tijelu vlasti, odnosno da niži nivoi vlasti potiru više, te da ih čak zloupotrebljavaju za teška krivična djela. Jedino u ovoj “despotiji” pod Vašom upravom moguće je da Davora Dragičevića kao prijavitelja, svjedoka i oštećenog progone oni koje je zakonito i pravno osnovano prijavio tužiteljstvu.

To što ministar i direktor policije nisu smjenama ili drugim radnjama spriječeni u daljnjem vršenju teških krivičnih djela gospodine Viškoviću posljedica je Vaše volje i Vaših odluka, a što dokazujemo aktima parlamenta – dakle dokazima koje još niti jedan sud u svijetu nije osporio. Međutim, Vama nije bilo dovoljno to što ministra Lukača kroz parlamentarni nadzor niste blagovremeno spriječili u vršenju krivičnih djela, nego ste mu davanjem novog ministarskog mandata omogućili da nastavi s činjenjem još brutalnijih radnji “Zločina protiv čovječnosti”.

Za kraj, gospodine Viškoviću, otkrit ću Vam dvije informacije. Na našem zadnjem viđenju Davor Dragičević i ja dogovorili smo se da i Milorada Dodika formalno prijavimo za radnje saučesništva u krivičnom djelu “Teško ubojstvo” nad Davidom Dragičevićem. Preciznije, dogovorili smo sastajanje radi objedinjavanja i razmatranja svih dokaza protiv Dodika. Općepoznato je zašto tu radnju još nismo materijalizirali.

Druga informacija jeste da smo nedugo prije toga dogovorili izradu žutih traka s Davidovim likom, odnosno da u “PRAVDI ZA DAVIDA” započnemo s akcijom samoobilježavanja žrtava “Zločina protiv čovječnosti”. Odavno smo mi spoznali obilježja napada koji trpimo kao ciljna grupa civilnog stanovništva od strane državno-represivnog aparata. Pa u tekstu gdje sam komentirao ponašanje odvjetnika Ante Nobila jasno sam naznačio kako bi on u stručnoj javnosti mogao ostati upamćen po tome što je “branio” žrtve takvog zločina, a općepoznato je na kakav način.

Međutim, u tim danima samo dokazivanje postojanja “Zločina protiv čovječnosti” podrazumijevalo je veliki rad i složenost problematike. Nakon 25. prosinca sve je postalo “kristalno jasno”, a protupravnom brutalnom napadu bar 200 policajaca na par desetina žena i druge nejači svjedočilo je svekoliko čovječanstvo. Već sutradan sam od Vas, gospođe Cvijanović i gospodina Švrake zahtjevao da spriječite daljnje radnje “Zločina protiv čovječnosti” i to na osnovu Vaših propisanih pravnih obaveza. A kako ste Vi reagirali morat ćete objasniti u krivičnom postupku. Kad-tad!

Baš kao što ćete Vi morati pokazati opći pravni akt kojim je neko navodno zabranio okupljenja “PRAVDE ZA DAVIDA”. Normalno, ukoliko takav opći akt postoji obzirom da ga policija odbija predočiti ili bar ukazati gdje je objavljen da bi mi uopće znali što nam je zabranjeno i čega se moramo pridržavati. Sinoć su dva građanina lišena slobode povodom te “fantomske zabrane”, a što se u svojoj esenciji jedino može podvesti pod daljnje radnje “Zločina protiv čovječnosti”.

Znači, gospodine Viškoviću, ovim putem javno Vam ukazujem da ste osobno i direktno odgovorni za ono šta se događa i tijekom pisanja ovog teksta, a čime će se po svemu sudeći procesno baviti Međunarodni krivični sud u Haagu. To kako (ne)reagira tužiteljstvo državnog i entitetskog nivoa upravo je procesna pretpostavka nastupanja Kancelarije tužitelja međunarodnog suda – kojem Milorad Dodik zasigurno neće prijetiti upadom u prostorije i protjerivanjem tužitelja.

Autor: Borislav Radovanović (blogger) / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI