fbpx

OVE BROJKE NIMALO NE SLUTE NA DOBRO Hrvatska ima manje od 4 milijuna stanovnika

Autor: Fena

Službeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) Republike Hrvatske o broju iseljenika puno su manji od stvarnih, piše u utorak zagrebački Jutarnji list, navodeći da neslužbeni rezultati popisa pokazuju da Hrvatska ima manje od 3,9 milijuna stanovnika.

Krajnji rok u kojemu bi DZS trebao objaviti rezultate popisa stanovništva istječe sredinom siječnja, no već sada postoje procjene prema kojima se broj stanovnika Hrvatske spustio na oko 3,9 milijuna, a možda i manje od toga, prenosi Hina pisanje Jutarnjeg lista.

“Bit će nas između 3,9 i četiri milijuna, bliže 3,9, budući da emigracijski podaci nisu točni. Procjene DZS-a rađene početkom godine govore da nas ima više od četiri milijuna, ali nas je barem 50.000 do 80.000 manje. To je rezultat podcijenjene emigracije, odnosno broja iseljenih. S druge strane, imamo sve više doseljenih stranih radnika, posebno iz zemalja bivše Jugoslavije, koje ni koronakriza nije zaustavila. Njih je privukao nedostatak radne snage, posebno u građevinarstvu i turizmu. Ako su ti radnici dulje od godinu dana u Hrvatskoj pa čak i ako su došli prije tri mjeseca, ali imaju ugovor na godinu dana ili dvije, oni se trebaju priključiti popisu i zbog njih mislim da nećemo pasti ispod 3,9 milijuna”, kaže demograf Ivan Čipin.

Drugi stručnjak za statistiku i demografiju, koji je želio ostati anoniman, ima nešto lošiju procjenu i smatra da Hrvatska nema ni 3,9 milijuna stanovnika. Uvjeren je da se ta brojka kreće oko 3,88 milijuna.

“Trenutačni službeni podatak je da Hrvatska ima četiri milijuna i 40 tisuća stanovnika. Ali, kada gledate migracije, vidite da se odjavila tek svaka druga osoba koja se iselila iz Hrvatske pa dolazimo na deset posto manje stanovnika od popisa 2011. godine”, procjenjuje taj sugovornik.

“Moguće je da nas podaci iznenade, ali ne bi smjeli puno ako je popis 2011. godine bio relativno točan i ako migracijske statistike ne griješe za dva do tri puta, a mislim da ne bi trebale”, naglašava Čipin.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI