fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: POOL/PIXSELL

OVO JE ČOVJEK KOJEG ŽELE UMJESTO BEROŠA: Njegovo lice mogli bismo gledati uz Capaka i Alemku Markotić!

Autor: 7DNEVNO

Tko bi gore, sad je dolje – u tih nekoliko riječi može se sažeti politička putanja HDZ-ova ministra zdravstva Vilija Beroša, neurokirurga koji je taj resor preuzeo od svojeg bivšeg šefa Milana Kujundžića, kojega su iz zdravstva ispratili s mnogim aferama, ali i titulom najlošijeg ministra zdravstva u povijesti. Doduše, konkurencija za tu titulu vrlo je žestoka, jer da je Hrvatska prije Kujundžića imala kvalitetne ministre, zdravstvo ne bi bilo ovako ranjeno kao danas.

Neovisno o tome što o Berošu kao o političaru mislili, ljudski gledano, biti u njegovoj koži nije nimalo lako. Baš nekako u ovo vrijeme prošle godine Vili je bio nacionalni junak i osvježenje na nacionalnoj političkoj sceni. Energični ministar u jeku koronakrize preuzeo je hrvatsko zdravstvo kao da preuzima umornog pacijenta. Osim što se počeo profilirati kao spasitelj tog kompleksnog resora, on je bio slamka spasa i za kadrovski osiromašen HDZ i Plenkovićevu Vladu koju su pratile brojne ministarske afere. Upućeni govore kako je Kujundžićevu odlasku kumovala HDZ-ova politička mašinerija, a Beroš, koji je zapravo sve vrijeme djelovao u njegovoj sjeni, zapravo je i otprije pripreman kao igrač za nove bitke jer se za Kujundžićev pad znalo i prije nego što je on predstavljen javnosti.

Beroš je, pak, građanima predstavljen kao Dalmatinac s respektabilnom biografijom i bogatom karijerom. Naveliko se pričalo o njegovu doktoratu na PMF-u iz područja molekularne biologije, govorilo se i o specijalizaciji iz neurokirurgije, docenturi i pročelničkom mjestu u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici.

Politički stožer

U sustavu zdravstva ni jedan ministar nije uspio odraditi puni mandat. Znajući za to, Beroš sjeda u vruću fotelju u krajnje nezgodno vrijeme. Kraj pandemije se ne naslućuje, a u prvom činu borbe s koronom Beroš se odlično snalazio surađujući vješto s ministrom Davorom Božinovićem, Krunoslavom Capakom i doktoricom Alemkom Markotić. Kako smo u toj prvoj rundi borbe s nepoznatim neprijateljem bili uistinu učinkoviti, tako je i Beroš stasao u nacionalnog i političkog heroja koji je na parlamentarnim izborima osvojio više preferencijskih glasova i od samog Plenkovića.

No već se tada stidljivo progovaralo o politizaciji Stožera, jer ono što nije bilo dopušteno jednima, bilo je dopušteno drugima bliskima HDZ-ovoj politici. Sabor zapravo nikada nije raspravljao o formalno-pravnim temeljima za funkcioniranje Stožera. Vlada se pojavljivala po potrebi, kada bi se radom Stožera trebalo pohvaliti, a kada bi situacija pošla ukrivo, tada bi iz vladajućih redova uslijedile kritike koje je Beroš kao vjerni stranački vojnik ignorirao i primao na svoja pleća, ostajući u tom košmaru miran i staložen, i ne sluteći što mu se sprema.

Prva afera

Do danas doktorima s prve crte plaće nisu podignute, a njihovu važnost nerijetko zaborave domaći političari, uključujući i Beroša koji se potpuno pogubio. Da je samo gubljenje Berošev problem, tada problema ne bi imao. Njegova je boljka prije svega odnos s Plenkovićem, s kojim je na ratnoj nozi još otkako se uvukao u raspravu s doktoricom Dijanom Zadravec, nesuđenom ravnateljicom Vinogradske bolnice i premijerovom bliskom prijateljicom za koju je Beroš tvrdio da mu prijeti. Mjesecima Plenković po kuloarima traži zamjenu za ministra zdravstva, ali taj vrući krumpir nitko nije želio primiti. Fotelju ministra nudio je čelniku jedne zagrebačke bolnice koji ga je odbio, no s tom odbijenicom i Beroševim ostankom Plenković se očito nije pomirio pa je tako u medije procurio video s ministrom Marićem koji je navodno, ne znajući za kamere, očitao bukvicu Berošu zahtijevajući reformu zdravstva.

Gotovo u isto vrijeme, kao vjesnik Beroševa odlaska, u medije je procurila njegova prva ozbiljnija afera, ona s platformom Cijepise i milijunskim iznosima za loše obavljen posao.

Beroš je izradu platforme na kojoj se građani mogu prijaviti za cijepljenje protiv koronavirusa prepustio tvrtki Cupis, iza koje stoji negov prijatelj Vinko Kojundžić. Taj se podatak možda nikada ne bi ni otkrio, da građani javno nisu počeli govoriti o problemima koje imaju s tom Beroševom platformom na koju je spiskao više od četiri milijuna kuna.

Uslijedio je SDP-ov zahtjev za njegov opoziv, što ministra zdravstva trenutno spašava. Beroš sigurno neće pasti do lokalnih izbora, ali nakon toga može početi pakirati stvari iz svojeg ministarskog ureda, tvrde bliski Plenkovićevi suradnici.

Uhodana špranca

S druge strane, iz Ministarstva zdravstva cure glasine o ministrovoj nervozi i neprepoznatljivosti. Njegovi suradnici kažu da ga ne prepoznaju, da nikada nije bio tako uznemiren te da Plenkovićev pristup njemu opisuje kao nepravdu i bezobraštinu s kojom se neće pomiriti. Spreman je, kažu, HDZ-u zagorčavati život u sabornici kao zastupnik ako ga se odreknu kao ministra. Međutim, tu njegovu spremnost Plenkovićevi puleni lako će ugasiti izvlačenjem neke nove afere kojima su ušutkali i sve Beroševe prethodnike.

Da je plan za Beroševu eliminaciju skovan, može se naslutiti i iz toga što se po HDZ-u već šuška o njegovu potencijalnom zamjeniku. Plenković će navodno po uhodanoj špranci poziciju ministra ponuditi aktualnom državnom tajniku, ambicioznom Viraninu, profesoru Silviju Bašiću, pročelniku Zavoda za neurologiju u Kliničkoj bolnici Dubrava. Bašić je inače medicinu završio u Splitu, no školovao se u Zuerichu, Grenobleu, Lyonu te u Seattleu, a u zadarskom kraju poznat je i kao sin legendarnog Tomislava Bašića, bivšeg nogometaša i nogometnog trenera koji je surađivao i s hrvatskim reprezentativcem Lukom Modrićem.

Prema drugim izvorima iz HDZ-a, najviše šanse zapravo ima jedan bivši državni tajnik, kojega su zvali desnom rukom tadašnjega ministra Darka Milinovića i koji je dugogodišnji specijalist javnog zdravstva, a trenutno je čelni čovjek Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, dr. Dražen Jurković.

Isti izvori iz vladajuće stranke govore kako se na Beroševo mjesto najviše gura kratkotrajni ministar zdravstva iz Vlade Tihomira Oreškovića, dr. Dario Nakić. Nakić je branitelj, magistar znanosti od 2005., od 2009. do 2012. bio je ravnatelj Opće bolnice Zadar, a “Karamarkov” ministar bio je od siječnja do listopada 2016.

Beroš bi tako mogao postati prvi ministar kojega će Plenković otpisati u svojoj mini rekonstrukciji Vlade, a svoju poziciju zapravo je do kraja zakucao iskreno rekavši da je prijedlog reforme zdravstva na Plenkovićevu stolu. Ne zna se je li mu to spontano izletjelo ili je to rekao po savjetu svoga PR stručnjaka Drenislava Žekića.

Premijerove naredbe

Neizravno je Beroš svojega šefa prozvao za sabotažu, no upućeni svjedoče da je on prvi ministar koji je otvoreno progovorio o načinu funkcioniranja Plenkovićeve vlade, u kojoj se sve ključne odluke iz svih ministarstava prvo dostavljaju premijeru na pregled. Tada ih analiziraju Tena Mišetić, Frka Petešić, premijer i još nekolicina onih kojima vjeruje, a kada oni daju zeleno svjetlo, može se krenuti u provedbu. Možda ne zvuči loše to što je Plenković zainteresiran za sve što se u njegovoj vladi događa, no ministri tvrde kako ih to osjetno usporava u provedbi reformi i zacrtanih planova. Osim toga, dovodi u pitanje njihovu kompetenciju i sposobnost, što sigurno nije nimalo lako.

Oni koji još Beroša ne smatraju “lošim” napominju kako ministar zdravstva nikako ne može samostalno pokrenuti strateški važnu reformu jer ona praktički uključuje sve resore, a naglašavaju i da Beroš nije smio pokrenuti istragu kojom bi se sankcionirali moćnici koji su se cijepili preko reda, i tu mu je Plenković vezao ruke, a u isto vrijeme produljio je mandat Iskri Primorac s Rebra. Iako se onima koji su se cijepili preko reda progledalo kroz prste, Plenković će očito na Beroševu slučaju trenirati strogoću zato što je platformu za cijepljenje prepustio svojem prijatelju, a tu su i sukobi s krovnim liječničkim udrugama kroz koje Beroš pokazuje da njegovi pokušaji komunikacije ne padaju na plodno tlo.

Autor: 7DNEVNO
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});