fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija

OVO NEĆE DOBRO ZAVRŠITI Poljska zatvorila granični prijelaz s Bjelorusijom, stotine migranata u šatorima

Autor: Fena

Stotine migranata bilo je u utorak u blizini bjeloruske granice s Poljskom na niskim temperaturama tokom noći dok je poljski premijer posjetio granicu, a dužnosnici su upozorili da bi se napetosti mogle povećati idućih dana.

Poljska je optužila Bjelorusiju da pokušava izazvati veliki sukob poticanjem migranata da pređu u Poljsku i Evropsku uniju.

Snimci koje je poljska policija objavila u utorak prikazuju šatore migranata i vatre na bjeloruskoj strani ograde od bodljikave žice.

Poljska granična straža rekla je Reutersu da je oko 800 ljudi noć provelo u šatorima s bjeloruske strane ograde, dok je oko 4.000 migranata u obližnjim šumama.

Glasnogovornik poljskih specijalnih službi rekao je kako procjene pokazuju da bi u Bjelorusiji moglo biti do 12.000 migranata.

Poljske vlasti zatvorile su u utorak službeni granični prijelaz s Bjelorusijom u blizini mjesta gdje su se hiljade migranata pokušale probiti dan ranije.

Poljska je rasporedila dodatne vojnike, graničare i policiju, dok je susjedna Litva rekla da bi mogla uvesti vanredno stanje na svojoj granici s Bjelorusijom.

Poljska policija objavila je u utorak na Twitteru da je noć bila mirna, iako je nakon sukoba u ponedjeljak na policijski automobil bačen kamen.

Poljski dužnosnik rekao je kako bi se napetosti mogle povećati idućih dana i da bi se u tom slučaju mogla prihvatiti dodatna međunarodna pomoć.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski, u razgovoru za privatni Radio Zet, ponovio je da Poljskoj za sada nije potrebna dodatna pomoć granične straže EU Frontexa.

Očekuje se da će se danas ambasadori Evropske unije u Ujedinjenim narodima sastati kako bi razgovarali o napetosti na granici Poljske i Bjelorusije, javila je novinska agencija PAP pozivajući se na poljskog ambasadora u UN-u.

Bjeloruska državna novinska agencija Belta citirala je ministra unutarnjih poslova koji je rekao da nijedan migrant nije prekršio zakon.

 

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});