fbpx

OVO SE JAKO NEĆE SVIDJETI POLITIČKOM SARAJEVU! Dodik najavio stavljanje Ashdownovog zakona izvan snage

Autor: Dnevno.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da BiH nema što odlučivati o imovini entiteta i najavio stavljanje izvan snage zakona Paddyja Ashdowna o zabrani raspolaganja imovinom i njeno uvođenje kao imovine Republike Srpske.

“Mi ćemo desetog donijeti odluku da stavimo izvan snage Ashdownov zakon o zabrani raspolaganja imovinom i stavit ćemo obvezu da se ta imovina uvede kao imovina Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Dodao je da to pravo priznaje i drugom entitetu, kao i da ne prihvaća da se ruši Ustav BiH i da se to stavlja na razinu BiH.

“Sada sam predložio da dva entiteta i Brčko distrikt naprave sporazum i potvrde suglasnost da imovina koja se nalazi na prostoru jednog entiteta pripada tom entitetu, onom drugom drugo, distrikt pripada Brčko distriktu i eto, to je rješenje”, dodao je Dodik.

Ponovio je da pravo na imovinu pripada entitetima, te da je Ustavni sud BiH oskvrnavio Ustav uzimajući pravo da odluči o tome što je meritorno i da je to apsolutno neprihvatljivo.

Rekao je da je ta priča o imovini dio jedne strategije, centralizacije i unitarizacije BiH.

“Parlamentarna skupština BiH se ne zove slučajno tako, to nije klasičan parlament i ne može on odlučivati o tome. BiH nema pravo na imovinu”, rekao je Dodik te ponovio i da OHR i visoki predstavnik ne postoje.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI