Ovo su bivši ministri koji su pored plaća uzimali i paušale u Parlamentu BiH

Autor: Klix.ba

SARAJEVO-Četiri bivša ministra u Vijeću ministara BiH, u periodu dok su primala redovnu ministarsku plaću, uzimala su i naknade iz Parlamentarne skupštine BiH. Sadašnji parlamentarci očito se nisu zadovoljili ministarskim primanjima od otprilike 5.000 KM pa su u svoje džepove stavili i dodatna sredstva, prenosi Klix.

Pet državnih ministara iz prošlog saziva u isto vrijeme dok su obnašali ministarske pozicije izabrano je u Zastupnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Iako je CIK rekao da je sasvim regularno da istovremeno obnašaju dvije pozicije, ovi političari pak nisu propustili priliku da istovremeno primaju i dvije basnoslovne plate. Obraz da ne uzima novčana sredstva sa dva nivoa vlasti imao je jedino bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a aktuelni šef Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (SDA). On je ujedno i jedini član bivšeg saziva Vijeća ministara BiH koji je dobio mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH, a primao je samo plaću u Vijeću ministara BiH.

Svi ostali su uzeli dvije plate. Bivšoj ministrici odbrane BiH i delgatkinji u Domu naroda PSBiH Marini Pendeš (HDZ), pored ministarske plaće i ostalih naknada u Vijeću ministara BiH, u periodu od 6. decembra 2018. do 23. decembra 2019. godine isplaćeno je ukupno 10.233 KM iz budžeta Parlamentarne skupštine BiH. Od toga, 7.033 KM paušala i 3.200 KM za obilazak izborne baze.

Prema podacima iz juna 2015. godine Pendeš je kao ministrica odbrane BiH primala 4.649 KM neto plaće, 114 KM toplog obroka te 259 KM naknade za odvojeni životi (ukupno: 5.022 KM).

Sredstva iz budžeta Parlamentarne skupštine BiH uzimao je i bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović (SDS) i to kao zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH. Na njegov račun iz budžeta BiH isplaćeno je ukupno 8.990 KM paušala.

Prema podacima iz juna 2015. godine Šarović je kao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa primao neto plaću u iznosu 4.609 KM i 96 KM naknade za topli obrok (ukupno: 4.705 KM).

Paušala se nije odrekao ni aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH, a ni bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić (SDS). Njemu je Parlamentarna skupština BiH za vrijeme dok je obnašao dužnost ministra isplatila također 8.990 KM paušala.

Prema podacima iz juna 2015. godine Mektić je kao ministra sigurnosti BiH imao neto plaću u iznosu od 4.730 KM, primao je i 120 KM toplog obroka te 286 KM naknade za odvojeni život (ukupno: 5.136 KM).

Zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH i bivši ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović (SDA) uzeo je 8.990 KM iz budžeta Parlamentarne skupštine BiH u vrijeme dok je obnašao dužnost državnog ministra.

Prema podacima iz juna 2015. godine Osmanović je kao ministar civilnih poslova BiH primao 4.508 KM neto plaće, 102 KM toplog obroka i 245 KM naknade za odvojeni život (ukupno: 4.855 KM).

Dakle, u isto vrijeme dok su primali enormno visoke plaće iz džepova građana BiH na račune ovih pet bivših ministara ukupno je isplaćeno i 37.203 KM dodatnih naknada, prenosi Klix.

 

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI