fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Pad Narko/Majke Diane Kajmaković: Od lažnog prijavljivanja prijetnji, gradila imidž u javnosti na lažnoj ugroženosti sebe i porodice od kriminalaca, a bila je Majka i kvočka njihova, do Sky aplikacije i nekoga ‘ko je od samoga početka bio „njihov“!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Institucije državnog pravosuđa (Tužilaštvo BiH) još uvijek trese skandal od prije par dana, da je Diana Kajmaković zvana „Sky tetka i Majka narko djece“, inače zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i šefica Posebnog odjela za borbu protiv organiziranog kriminala, privrednog kriminala i korupcije,  isključena i smijenjena sa čela tužilačkog tima Tužilaštva BiH koji već mjesecima dešifruje, raspakuje i slaže mozaike iz poruka izvučenih iz aplikacija “skaj” i “anom”, koju su kriminalci i narkodileri i narkomafijaši, uključujući i policijske službenike u BiH, koristili za dogovaranje i slanje informacija za prijevoz, ugovaranje i transport droge, podmićivanje službenih lica, pa čak i naručivanje ubistava, a što je prije par dana potvrđeno portalu Dnevno.ba iz Tužilaštva BiH, piše Josip Šimić-Đinđić!

„U vezi vašeg upita možemo odgovoriti, da je Tužilaštvu BiH dostavljena informacija o komunikaciji između dva kriminogena lica, koja su u razgovoru pominjala ime tužiteljice Diane Kajmaković. O svemu navedenom vrše se provjere, a radi zaštite rada na predmetima, kao i na traženje tužiteljice Kajmaković ista je izuzeta od rada na navedenim predmetima dok se ne utvrde sve činjenice“ – naveli su iz Tužilaštva BiH u odgovoru na novinsko pitanje portala Dnevno.ba, uz napomenu, da je MUP KS dostavio Tužilaštvu BiH ovu informaciju.

Opis nije dostupan.

Sada narko majka čeka istragu i hapšenje, a njezina narko dječica, kao što kvočka čuva piliće – su u šoku – jer su ostala nezaštićena njezinom smjenom i isključenjem rada na navedenim predmetima, koje „piliće“ je svojim ispruženim krilima (rukama) čuvala i radosno uvijek dočekivala „olakšavajući“ njihove novčanike za 100-ine tisuća maraka prebacujući taj „teret“ iz njihovih novčanika kao „brižna majka na svoja pleća“!

U komunikaciji dva kriminogena lica, o čemu smo pisali, spominju se „apartmani i pare“ koje su Kajmakovićki dali, te „kako ova (ženski rod) iz Tužilaštva BiH kaže, da će biti sve ok… čuli smo se danas…možemo biti mirni…ide istraga u drugom smjeru…javlja mi ova iz Tužilaštva BiH…dobili smo informacije od ove…nagodna je ona..“.

Dakle, nema sumnje, da su dva kriminogena lica spominjala ime Diane Kajmaković, kao nekog „’ko je njihov i radi za njih“! U Timu tužilaca Tužilaštva BiH u predmetu „Sky i anom“, radi nekoliko tužilaca. I niti ijedan od tužilaca se ne spominje u razgovoru između kriminogenih lica, nego upravo Diana Kajmaković, čija karijera je – dokazano obilježena skandalima i koruptivnim aferama. Da je Diana Kajmaković radila na sabotaži istrage i trgovanju informacija u predmetima „Sky i anom“ odveć je bilo svima, manje-više poznato, naročito policijskim agencijama u BiH, ali je bilo pitanje ‘ko se od čelnika policijskih agencija u BiH smije drznuti, da dirne u „Narko/ Sky Tetku“, a da ne osjeti odmazdu. Pokazalo se, da je to jedini bio komesar MUP-a KS Nusret Selimović. Sky tetka neće zaboraviti ovaj potez, a Nusret će tek odmazdu da osjeti, a posebno njezine „narko dječice“, koje je u „krilu čuvala“ i širokogrudno dočekivala i branila, i ispruženih ruku uvijek radosno dočijekala posebno, kada daju i šakom i kapom, u apartmanima, srebru i zlatu.

Zanimljivo je, da je tužiteljica Diana Kajmaković na početku raspakivanja aplikacija Sky i anom prijavila određene prijetnje, te zatražila dodatnu zaštitu od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Tada su u medijima bili bombastični naslovi tipa: „Panika zbog aplikacije Sky: Upućene prijetnje državnim tužiocima, pojedine čuva policija“! Riječ je bilo o Sky Narko/Majci Diani Kajmaković, koja je lažnim prijavljivanjem o prijetnjama gradila imidž u javnosti o lažnoj ugroženosti od kriminalaca, da bi samo 5 mjeseci kasnije – utvrditi će istraga – bila netko „ko je njihov“!

Opis nije dostupan.

Međutim, naknadnom provjerom, policijske agencije u BiH u suradnji sa partnerskim agencijama iz susjednih država, nikakve prijetnje nisu pronašli.

„Poduzimali smo mjere i radnje iz naših nadležnosti u pogledu prijetnji koje je imenovana prijavila, te se temeljitom i naknadnom provjerom uz suradnju sa kolegama iz inostranstva i ponovnom naknadnom provjerom, nije moglo potvrditi, da je imenovana dobila bilo kakve prijetnje vezane za vršenje njezine službeničke dužnosti, odnosno nikakve prijetnje nismo pronašli“ – tvrdi izvor!

„Samo za lažno prijavljivanje zaslužila je procesuiranje“ – tvrdi za ovaj portal izvor iz Tužilaštva BiH, za što je zaprijećena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina shodno članu 234. KZ BiH.

Nije ovo prvi puta, da je „Sky / narko Majka“ narko dječice izmišljala prijetnje. Narko/Sky Majka Diana Kajmaković lažnim prijavama o tobožnjoj ugroženosti nije samo sebe preko policijskih struktura u BiH osiguravala, nego i svoju djecu, kćerku Adu i sina Dina, kojeg je „sklonila“ u Ljubljanu, zbog povezanosti sa drogom, kako bi ga, kao Narko/Majka narko sve dječice iz kandži droge spasila.

Žurnal magazin je u siječnju 2019. godine napisao tekst: “VIP DJECA DRŽAVNE TUŽITELJICE KAJMAKOVIĆ: U pratnji policije na novogodišnju zabavu u Istanbul!“ od 21. 01.2019. godine, a koja putovanja i pratnja su bila o trošku države i po džepu poreskih obveznika i bh. građana.

Žurnal je tada pisao, da kćerka i sin državne tužiteljice Diane Kajmaković imaju VIP status i godinama se nalaze pod policijskom zaštitom. Odluku o dodjeli policijske pratnje donio je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, čija je supruga godinama bila zaposlena kao stručni saradnik tužiteljice Kajmaković.  Tako odlukom direktora Vilića, Adu i Dina Kajmakovića policijski službenici prate i voze na noćne izlaske, maturalne ekskurzije, ljetovanja, te novogodišnje proslave, pisao je Žurnal.

„Najava putovanja za člana porodice tužiteljice Tužilaštva BiH gospođe Diane Kajmaković (kći Ada Kajmaković), a koja spada u kategoriju VIP ličnosti i kojoj je dodijeljeno neposredno fizičko osiguranje po odluci Direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH“, piše u dokumentu Tužilaštva BiH koji je 10. decembra 2018. godine upućen Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Tim aktom sekretar Tužilaštva najavljuje da će kćerka Ada 26. 12. 2018. godine sa sarajevskog aerodroma otputovati u Istanbul, te da će se vratiti 2. januara 2019. godine.

„U neposrednoj zaštiti gore navedene štićene ličnosti nalazit će se pratilac Damir Muslić. Štićena ličnost će putovati sa navedenim policajcem-pratiocem avionom TURKISH AIRLINES, redovnom linijom  Sarajevo-Istanbul i obratno. Potrebno je obavijestiti Ambasadu BiH u R. Turskoj o putovanju i boravku spomenutog štićenog lica u Istanbulu“, navedeno je u dopisu kojim se najavljuje putovanje Ade Kajmaković.

Tako je na proslavu Nove godine, kćerka državne tužiteljice Diane Kajmaković otišla u pratnji policije, a od aerodroma do odredišta prevezli su je službenici Konzulata BIH u Istanbulu.  Samo mjesec dana ranije, pisat će Žurnal tada – dvadesetčetverogodišnji „ugroženi“ sin Din Kajmaković imao je VIP status. Prema najavi iz Tužilaštva BiH po njega je u Ljubljanu otišao službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Damir Muslić sve o trošku države i po džepu građana, iako se radilo o privatnom putovanju.

„Štićena ličnost će putovati sa navedenim policajcem-pratiocem u službenom vozilu VW GOLF A7. Potrebno je obavijestiti Granični prelaz Brod o prolasku štićene ličnosti preko istog i osigurati nesmetan prolaz štićenog lica preko istog“, navedeno je u dopisu Tužilaštva BiH od 29. 11. 2018. godine.

Petnaest dana ranije, odnosno 16. 11. 2018. godine Din Kajmaković je koristio iste usluge. Kao i dva dana poslije, kada se vratio u Ljubljanu gdje posljednjih godina često boravi i gdje mu je u EU „ugrožen život“.

U siječnju 2019. godine, pisat će Žurnal, skoro svakih petnaest dana posljednjih godina, službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u službenim autima odvoze i dovoze Dina Kajmakovića u Ljubljanu i iz Ljubljane. Osim što s policijom putuje na novogodišnje zabave, Ada Kajmaković je u oktobru 2018. godine, u svojstvu VIP osobe išla u posjetu bratu u Ljubljanu. I tada je naređeno da se očisti Granični prelaz Slavonski Brod kako „štićena“ ličnost ne bi čekala u redu. Za potrebe tog putovanja korišteno je policijsko vozilo GOLF 7.

I to sve po odluci direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića, koji je samostalno procijenio da je članovima VIP porodice Kajmaković „ugrožen život“, iako je prethodno morao konsultirati sve policijske agencije, što nije.  Zauzvrat, njegova supruga je godinama uposlenica Tužilaštva BiH.

Ovakva zloupotreba budžeta, resursa i policije u privatne porodične svrhe porodice Kajmaković zaslužuje krivično-pravno procesuiranje, ali i zloupotreba Tužilaštva BiH od strane Diane Kajmaković u privatne i porodične svrhe.

Naime, prema Zakonu o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u članu 24a stavovi 1., 2., 3. i 4. Zakona o SIPA-i jasno je propisano:
„(1) U prelaznom periodu, organizovanje i sprovođenje fizičke i tehničke zaštite lica i objekata organa BiH i diplomatsko-konzularnih organa koji se posebno štite u skladu s odgovarajućim zakonima, međunarodnim obavezama i drugim propisima koje donosi Savjet ministara obavljaće SIPA do ostvarivanja uslova da ih preuzme Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, a najkasnije u roku od 90 dana od početka rada Direkcije.

(2) Zaštićena lica u smislu ovog zakona su: članovi Predsjedništva BiH; predsjedavajući Savjeta ministara; ministri u Savjetu ministara; predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH; predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH; predsjednik Suda BiH; glavni tužilac BiH; strani zvaničnici u posjeti BiH i druga lica po odluci Savjeta ministara.

(3) Kada to situacija nalaže, po odluci direktora, a na osnovu stručne procjene SIPA-e, SIPA može pružiti zaštitu: ostalim članovima Parlamentarne skupštine BiH, ostalim sudijama Suda BiH, zamjeniku tužioca i ostalim tužiocima Tužilaštva BiH, licima zaposlenim u institucijama BiH, u diplomatskim i konzularnim predstavništvima BiH, te licima u posjeti BiH.

(4) Zaštićeni objekti i druga imovina u smislu ovog zakona su objekti i druga imovina kojoj je BiH obavezna da pruži zaštitu prema međunarodnom pravu i zakonu, ili po odluci Savjeta ministara“.

Obratite pozornost na član 24a stav 2. Zakona o SIPA-i prema kojim se pod štićenim licima smatraju isključivo članovi Predsjedništva BiH; predsjedavajući Savjeta ministara; ministri u Savjetu ministara; predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH; predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH; predsjednik Suda BiH; glavni tužilac BiH; strani zvaničnici u posjeti BiH i druga lica po odluci Savjeta ministara, dok je u stavu 3. istog člana propisano, da se „po odluci direktora, a na osnovu stručne procjene SIPA-e, SIPA može pružiti zaštitu: ostalim članovima Parlamentarne skupštine BiH, ostalim sudijama Suda BiH, zamjeniku tužioca i ostalim tužiocima Tužilaštva BiH, licima zaposlenim u institucijama BiH, u diplomatskim i konzularnim predstavništvima BiH, te licima u posjeti BiH“.

U stavu 1. istog člana je navedeno, da će navedene radnje obavljati SIPA do ostvarivanja uslova da ih preuzme Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, a najkasnije u roku od 90 dana od početka rada Direkcije, što je i učinjeno.

Kao što je primjetno, dugi niz godina djeca Diane Kajmaković su tretirana, kao štićene i VIP ličnosti! Status VIP osoba imaju predsjednici država, funkcioneri visokog statusa, diplomate, i ličnosti koje su na neki drugi način, tipa poslom koji se bave dobile taj status, a koje dolaze u posjete drugoj državi. Mi smo uradili najprimjenjeniji model na svijetu, to jeste – američki model. Implementirali smo ga u BiH, tačnije na VIP osobama u BiH, koji rade na naj odgovornijim funkcijama, u što kćerka Ada i sin Din ne spadaju.

Da li u smislu citiranih zakonskih odredbi kćerka Ada i sin Din spadaju u štićene ličnosti ili VIP ličnosti?! Naravno, da ne! Ali ovakva zloupotreba policijskog aparata u privatne i porodične svrhe, gdje se sve obije o džep jadnih građana, ne samo da zaslužuje gnušanje, nego prezir i gađenje, ali i krivično-pravno procesuiranje, ne samo Diane Kajmaković, koja je preko Tužilaštva BiH i svoje funkcije u toj instituciji, sebe i svoju djecu bez bilo kakvog pravnog osnova, koristeći svoj utjecaj, dugi niz godina stavila po policijsku zaštitu, nego i direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića, koji je na najgori mogući način godinama višestruko i grubo zloupotrijebio svoje ovlasti, kao direktora spomenute Agencije, te resurse i kapacitete ove Agencije, stavio u privatne porodične svrhe porodice Kajmaković, iako je znao, da isti ni na koji način, ne samo da nisu ugroženi, nego i jer ne spadaju niti u VIP niti štićene ličnosti.

Nakon pisanja Žurnala, Narko/Majka Diana Kajmaković je izgubila policijsku zaštitu tokom 2019. godine, koju je dugi niz godina imala, i u kolima pod policijskom pratnjom se vozila i po pijaci kupovala u kojem su joj pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH bili ne samo tjelohranitelji, nego i nosači pijačnih cekera Diane Kajmaković, šta je već kupovala kupus, paradajz, mrkve, brokule i banane.

Kada je ovaj luksuz i policijsku pratnju izgubila, ukazao se pogodan trenutak, da pratnju ponovo dobije: lažnim prijavljivanjem, da joj je sigurnost ugrožena, zbog rada na Sky i anom aplikaciji, nakon čega, ona i njezina djeca ponovo postaju VIP i štićene ličnosti. Diana Kajmaković gradila je svoj imidž na lažnoj ugroženoj sigurnosti sebe od kriminalaca, a u stvari – istraga na Sky i anom aplikaciji – pokazat će, da je „bila neko ko je njihov od samoga početka“!

VEZANI TEKSTOVI:

SKY DAMA – DIANA KAJMAKOVIĆ tražila apartman za sabotiranje istrage protiv lica na sky aplikaciji šifriranoj kao „Direktor“ – Sabotira predmet „Dženan Memić“!

https://www.dnevno.ba/vijesti/je-li-predsjednik-vstv-a-halil-lagumdzija-porucio-na-danasnjoj-press-konferenciji-narko-djecici-narko-sky-majke-i-tetke-diane-kajmakovic-da-ne-brinu-jer-257369/?fbclid=IwAR2Hb3SlD96ghcTD5Um_3RNi855jMv7K7RrbWw9vxUsF1vEKtyxGPODtIJM

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});