Pamet Rajka Vasića je nepovratno izgorjela

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

BANJA LUKA - Država Bosna i Hercegovina valjda nikada ne bi smjela ući u NATO savez jer je taj savez bombardirao tadašnju Jugoslaviju 1999. godine ali i ranije, položaje bosanskih Srba tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Treba žaliti nevine žrtve tijekom onih bombardiranja u Beogradu i šire kao i preispitati sposobnost i motive kada je pogođena ambasadu Kine i kad su se dogodili drugi incidenti koje je prouzročio napad NATO-a ali je sama Srbija dobila mnogo upozorenja, i usput bi trebalo preispitati tko je sve bio ZA to da se nastavi orgija mržnje na Kosovu tada,jer tek kada je na Kosovu rat doživio vrhunac a masovni pokolji Albanaca nisu prestajali, ni majčica Rusija više nije mogla zaustaviti napad. A u Bosni… ha, zločesti NATO savez. Kako su se samo usudili 'bombardovati' nevine i čedne vojnike koji su imali samo ideju velike Srbije i pri tom nisu ništa činili nego ubijali sve ne srbe, bilo da se radilo o vojnicima ili civilima koje nisu ubijali samo kada su ih koristili kao živi štit.

Dvadeset i četiri godine nakon rata i 20 nakon bombardiranja Jugoslavije, u Parizu je požar zahvatio Notre Dame, katedralu koja je više puta bila svjedok povijesti nego, ispostavit će se, Rajko Vasić, član Glavnog odbora SNSD-a, ima zdravih moždanih ćelija u glavi. On je, poznato je svakome sada, na svom profilu na jednoj društvenoj mreži objavio – neka gori, i da gori svatko tko je bombardirao nedužne i nemoćne.

Dakle, Rajko Vasić navija da izgore Francuska, Danska, Nizozemska, Norveška, Kanada… kao sudionici i naravno SAD, kao glavni pokretač i sudionik napada NATO-a na Srbiju, ondašnju Jugoslaviju. Da izgore svi oni i sve njihovo pa i ono što nema veze sa napadom NATO-a na Jugoslaviju. Odavno je poznato da je Vasić, i prijašnjim svojim objavama na Twitteru je to pokazao, četnik koji mrzi i prijeti, jučer muslimanima da će im se ponoviti Srebrenica, danas likuje nad požarom velebne katoličke katedrale u Parizu. Dovoljno bi se bilo samo zapitati kave veze imaju NATO savez osnovan 1949. i crkva u gotičkom stilu čija je gradnja počela 1163. godine? No, kod nas se mnogo toga generalizira, budale izmišljaju razne zaključke, a mržnja se prenosi poput kuge.

Jedna snimka požara Notre Dama u Parizu pokazuje dvojicu, očigledno je na sami njihov izgled zaključiti jer jednostavno tako izgledaju, migranata kako u blizini katedrale prolaze ispod one zaštitne policijske trake i smiju se. Možda je jedan drugome ispričao kakav dobar vic, možda je i ovo budalasti zaključak budale, ali vicevi se ne pričaju u onakvim trenucima i zornije je zaključiti da im je drago što Notre Dame gori. Njima i Rajku Vasiću, pa eto, taj „duhovni piroman“ nije ni slutio da će moći biti smješten u isti koš sa skupinom koju, pretpostaviti je zbog njegovih stavova, on isto mrzi.

Notre Dame je simbol, svjedok vremena, burnih prošlih vremena kada je se pod okriljem burne političko-vjerske prošlosti Francuske i Europe dogodilo mnogo toga, kada je činjeno svašta, čak nekada i ono što nije prema pravilima vjerskog življenja. Ali je i više od same turističke atrakcije. Ljubiteljima umjetnosti i arhitekture je žao. Svakome normalnome je žao. Katolici diljem svijeta mogu biti tužni što je izgorjela, ali možda i preispitati sebe u današnjem svijetu te ovo shvatiti kao poziv da bi se trebali više pozabaviti svojom duhovnom obnovom. A Notre Dame kao građevina će biti obnovljena jer već sada razni multi milijunaši i moćne tvrtke daju izdašne priloge za obnovu. No, pamet onih i onakvih poput Rajka Vasića i dobrog dijela „nedužnih“ migranata koji jednostavno mrze i drago im je što se sve dogodilo, to se ne da obnoviti.

Ostaje vidjeti kakve će i hoće li uopće ikakve sankcije dobiti Rajko Vasić od stranke kojoj je član ili od bilo koga drugoga tko je zadužen za praćenje i suzbijanje govora mržnje. Postoji li to uopće kod nas? Da se ovakvo nešto sankcionira? Ili i Milorad Dodik ima isti stav kao njegov pulen koji likuje? Ako je tako, ako je sve sloboda govora i misli, najlakše je se pridržavati iste retorike, pustiti vlastitu pamet i osjećaje da isto izgore, i vratiti se na jedan od prethodnih pasusa teksta i ustvrditi da su zbog crkve koja gori, migranti koji se smiju i Vasić koji javno likuje, u istom košu a zna se što ide u koš, ako nije za igranje košarke.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI