fbpx

PAPA FRANJO: Abortusu ne, čak i ako postoje teške malformacije fetusa

Autor: Anadolija

VATIKAN - Papa Franjo rekao je u subotu da abortus nikada ne može biti odobren, čak i kada se tokom trudnoće otkriju teške malformacije fetusa.

Pozvao je liječnike i svećenike da pruže podršku porodicama da se lakše nose s takvim trudnoćama.

Govoreći na konferenciji o borbi protiv medicinski indiciranog abortusa koji se primjenjuje u slučaju kada se tokom trudnoće otkriju teške malformacije fetusa, papa je poručio da se tu ne radi o vjeri nego o pitanju čovjeka.

“Da li je dozvoljeno odbaciti život da bi se riješio problem? Da li je dozvoljeno da se nađe ubica koji bi riješio problem?”, upitao je papa Franjo.

Papa je osudio odluke o prekidu trudnoće na osnovu prenatalnog testiranja, rekavši da ljudsko biće “nikada nije nespojivo sa životom”.

Čak i one bebe koje su predodređene da umru po rođenju ili uskoro nakon toga zaslužuju da dobiju medicinsku pomoć u maternici, rekao je papa Franjo, dodajući da njihove roditelje treba podržati kako se ne bi osjećali izolirano  i uplašeno. Papa je prošle godine abortus usporedio s angažiranjem plaćenog ubojice i izazvao burne reakcije.

Ova izjava dolazi u trenutku kada se u SAD-u ponovo govori o državnim inicijativama koje nastoje da ograniče proceduru.

Abortus će biti glavna tema na idućim predsjedničkim izborima u SAD-u 2020. godine.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je ranije ovog mjeseca da je “apsolutno za život”, ali dopušta mogućnost prekida trudnoće koja je rezultat silovanja i incesta.

Takav stav je iznio nekoliko dana nakon što je Alabama zabranila svaki abortus, osim ako je ugrožen majčin život, propisavši kaznu do 99 godina zatvora za ljekare koji prekrše zakon.

 

Autor: Anadolija

ZADNJE VIJESTI