fbpx

Papa Franjo imenovao novog nuncija u BiH

Autor: Dnevno.ba

Kako je objavila Apostolska nuncijatura u Sarajevu, novi nuncij u BiH, mons. Francis Assisi Chullikatt, naslovni je nadbiskup Ostre.

Papa Franjo imenovao je 1. listopada dosadašnjeg apostolskog nuncija u Tadžikistanu, Kazahstanu i Kirgistanu, mons. Francisa Assisija Chullikatta, novim nuncijem u Bosni i Hercegovini.

Kako je u svome priopćenju objavila Apostolska nuncijatura u Sarajevu, novi nuncij u BiH, mons. Francis Assisi Chullikatt, naslovni je nadbiskup Ostre.

Rođen je 20. ožujka 1953. u Bolgattyju u Indiji. Za svećenika je zaređen 3. lipnja 1978. Inkardiniran je u biskupiju Verapoly. Diplomirao je kanonsko pravo, prenosi Nedjelja.ba.

U diplomatsku službu Svete Stolice stupio je 15. srpnja 1988., a obavljao ju je u papinskim predstavništvima u Hondurasu, Južnoj Africi, na Filipinima, pri Organizaciji Ujedinjenih naroda u New Yorku te na Odjelu za odnose s državama Državnog tajništva Svete Stolice.

Apostolskim nuncijem za Irak i Jordan imenovan je 29. travnja 2006.; stalnim promatračem Svete Stolice pri Organizaciji Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku 17. srpnja 2010.; stalnim promatračem Svete Stolice pri Organizaciji Američkih država (OAS) 11. svibnja 2021.; apostolskim nuncijem u Kazahstanu i Tadžikistanu 30. travnja 2016., a 24. lipnja 2016. apostolskim nuncijem u Kirgistanu.

Mons. Chullikatt, koji govori engleski, francuski, talijanski i španjolski jezik, bit će nuncij i u susjednoj Crnoj Gori.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI