PAPA FRANJO NA BOŽIĆ 2018.: Naše razlike su izbor bogatstva

Autor: Telegram.hr

VATIKAN - Papa Franjo je u svojoj božićnoj poruci svijetu na Božić 2018., pozvao ljude da razlike među sobom smatraju bogatstvom, a ne opašnošću, pozivajući na pomirenje u mjestima koje razdiru sukobi. Papa Franjo je održao tradicionalan govor “Urbi et orbi” (gradu i svijetu) pred desetcima tisuća ljudi na Trgu svetog Petra.

Papa je u govoru, vjerojatno se referirajući na napetu političku situaciju u nizu država, pozvao na “bratstvo među ljudima različitih ideja, no sposobnima da poštuju i slušaju jedni druge”. Govoreći o polarizaciji po pitanju migracija Papa je rekao kako je Bog htio “ljubav, prihvaćanje, poštovanje za naše skromno čovječanstvo koje dijelimo kao raznolike rase, kulture i jezici”.

“Naše razlike zato nisu štetne ni opasne – one su izvor bogatstva”, poručio je papa Franjo. Pozvao je na obnavljanje dijaloga između Izraelaca i Palestinaca kako bi se “krenulo na put mira koji može zaustaviti sukob duži od 70 godina koji je unio razdor u zemlju koju je Bog odabrao da bi pokazao svoje lice ljubavi”.

Međunarodnu zajednicu je pozvao da radi na političkom rješenju za Siriju i izrazio nadu u postizanje primirja u građanskom ratu u Jemenu gdje stanovništvo pati od nasilja i gladi. Papa, podrijetlom Argentinac, pozvao je i na jedinstvo u Nikaragvi i Venezueli, državama koje također pogađaju politički sukobi.

Pojačana sigurnost u božićnom razdoblju

Naglasio je da se ne smiju zaboraviti milijuni izbjeglica i protjeranih u Africi kojima je potrebna humanitarna pomoć. U Ukrajini je pozvao na “mir koji poštuje prava svih nacija”.

Sigurnost u Vatikanu pojačana je u božićnom razdoblju. Na ključnim točkama postavljeni su vojni džipovi, a turisti moraju proći kroz detektore metala. Policija je u južnoj Italiji prošli tjedan uhitila Somalijca za kojeg se sumnja da je član Islamske države i koji je prijetio da će postaviti bombe po talijanskim crkvama, među njima i u Crkvi Svetog Petra.

Autor: Telegram.hr

ZADNJE VIJESTI