fbpx

PARLAMENT EU JASAN: Vlast u FBiH ustrojiti po presudi “Ljubić”

Autor: Večernji list

BRUXELLES - Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta (AFET) jučer je utvrdio nacrt rezolucije i izvješća o BiH s više amandmana u kojima se pozvalo na izmjene Izbornog zakona sukladno presudi u predmetu “Ljubić”, piše Večernji list BiH.

Upozoreno je na probleme s legitimnim zastupanjem čime se očito aludiralo na rezultate posljednjih izbora s nametanjem Željka Komšića na mjestu hrvatskog člana bh. Predsjedništva, ali je unatoč tome u prvi plan ipak stigla najava kako taj dokument uopće neće ugledati svjetlo dana, a BiH će biti jedina zemlja sa zapadnog Balkana koja neće dobiti ocjenu ove institucije.

Poštovati Ustavni sud

Izvjestitelj za BiH Cristian Dan Preda upozorio je kolege kako ovaj dokument, koji predstavlja izvješće EP o izvješću Europske komisije o BiH, neće uopće poslati na plenarno zasjedanje zbog toga što dulje od tri godine Zastupnički dom nije uspostavio zajednički odbor u okviru procesa stabilizacije i priključenja (SAPC).

“EP nema s kim pregovarati”, rekao je Preda. Kako je predviđeno, početkom siječnja bi se sva izvješća zemalja koje nisu članice EU-a trebala naći na zasjedanju, a ako se u međuvremenu postigne dogovor o uspostavi ovog zajedničkog parlamentarnog tijela s BiH, onda će se rezolucija i izvješće ipak naći na zasjedanju. Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko ističe kako je u dokumentu istaknuta potreba provedbe odluke Ustavnog suda BiH.

“Jasno je istaknuto kako BiH treba mijenjati Izborni zakon sukladno presudi Ustavnog suda u predmetu “Ljubić”.

To podrazumijeva izbor političkih predstavnika triju konstitutivnih naroda i ostalih bez mogućnosti manipulacije više brojnih zajednica”, rekla je Zovko za Večernji list. Tako je u jučer prihvaćenom kompromisnom amandmanu navedeno kako Europski parlament žali što nije došlo do kompromisa prije održavanja izbora “u skladu s promjenama izbornog zakonodavstva, koje su potrebne kako bi se odgovorilo zakonskom nedostatku nastalom nakon odluke Ustavnoga suda u predmetu ‘Ljubić’ o izboru izaslanika za federalni Dom naroda”.

“Poziva se na donošenje prihvatljivog rješenja kako bi se osigurala glatka provedba izbornih rezultata i ispravno funkcioniranje svih državnih institucija. Izražava se vjera da će Središnje izborno povjerenstvo iskoristiti svoj mandat na neovisan i profesionalni način”, stoji u rezoluciji.

Neizvjesna sudbina

Ovaj dokument se praktički smatra usvojenim ako prođe AFET kao ključno tijelo prije plenarnog zasjedanja. Dodaje se i kako se nakon posljednjih izbora otvorio problem legitimnog političkog predstavljanja čime se očito aludira na izbor Željka Komšića i pokušaje da bošnjačke stranke pokušaju nametnuti izbor nelegitimnih izaslanika u federalni Dom naroda. Zastupnik Tonino Picula ocijenio je kako je sada nejasno hoće li ovo izvješće uopće biti predmet rasprave Europskog parlamenta.

“Zapravo sada ne znamo koja je sudbina ovoga izvješća i rezolucije te hoće li uopće biti na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta. Postoji deficit u odnosima između BiH i Europskog parlamenta te dok se to pitanje ne riješi rezolucije neće biti”, istaknuo je SDP-ov europarlamentarac za Večernji list.

Autor: Večernji list

ZADNJE VIJESTI