fbpx

PARLAMENT POTVRDIO NOVU VLADU: Sjeverna Makedonija dobila novu vladu na čelu s Dimitrom Kovačevskim

Autor: dnevno.ba

Parlament Sjeverne Makedonije je u noći na ponedjeljak potvrdio novu vladu čiji je premijer Dimitar Kovačevski, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), nakon više od dva mjeseca političke krize.

Za novu koalicijsku vladu glasala su 62 zastupnika, a protiv je bilo njih 46.

Kovačevski je naslijedio Zorana Zaeva koji je podnio ostavku u prosincu nakon teškog poraza svoje stranke na lokalnim izborima od VMRO DPMNE-a.

Kovačevski je čelno mjesto SDSM-a preuzeo u prosincu i obećao se suočiti s energetskom krizom u zemlji i pokušati se približiti Europskoj uniji, što je put koji trenutno blokira Bugarska.

– Imamo rijetku mogućnost i šansu da se u razdoblju od dvije i pol godine posvetimo realnim problemima i životima građana. Imamo obavezu, poslije toliko godina čekanja, približiti se EU-u. Kao što je prethodna vlada ispunila cilj punopravno članstvo u NATO, tako će ova započeti pregovore koji znače ekonomski napredak i razvoj, rekao je on.

Povodom zahtjeva oporbe da se održe izvanredni parlamentarni izbori, on je rekao da će izbori biti u redovnom terminu tek 2024.

Vladajuća većina okupljena oko SDSM i albanske partije DUI, ima 64 zastupnika u parlamentu Sjeverne Makedonije koji ima ukupno 120 mjesta.

Godine 2019, zemlja je svom imenu dodala ‘Sjeverna’ kako bi se razlikovala od grčke pokrajine Makedonije. To joj je omogućilo da se priključi NATO-u.

Bugarska sada inzistira na tome da Skoplje prizna da Makedonci i makedonski jezik imaju bugarske korijene i blokira Makedoniji pristupanje u EU.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI