fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Parlament RS osudio zločine nad Srbima, ostale svrstao u ‘revizionizam’: Dodik optužio oporbu za izdaju srpskih nacionalnih interesa

Autor: dnevno.ba

Parlament Republike Srpske u ponedjeljak je donio zaključak kojim je odbacio rezoluciju Zastupničkog doma parlamenta BiH o poštivanju žrtava fašističkih pokreta. Njihova ocjenu bila je da se tu radi o “revizionističkom dokumentu” koji ne osuđuje dovoljno zločine koje je počinila Nezavisna država Hrvatska (NDH). Inače, narodna skupština Republike Srpske izvanredno je zasjedala u Banjoj Luci samo kako bi raspravljala o sadržaju rezolucije koju je državni parlament usvojio 20. svibnja i u kojoj je uz osude zločina iz Drugog svjetskog rata izraženo i protivljenje komemoriranju bleiburških žrtava.

Za rezoluciju su uz zastupnike iz bošnjačkih stranaka u državnom parlamentu glasali i zastupnici iz stranaka sa srpskim predznakom koje su u Republici Srpskoj u oporbi što je vladajućoj većini u tom entitetu okupljenoj oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika bio dovoljan razlog da taj dokument dovedu u pitanje i proglase ga neprihvatljivim.

“Rezolucija ima za cilj omalovažiti sva stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu”, izjavio je za skupštinskom govornicom Dodik oštro optužujući oporbu za izdaju srpskih nacionalnih interesa jer su podržali dokument kojega su predložile stranke čije je sjedište u Federaciji BiH.

Cijelog dana o tome je vođena rasprava pri čemu su se zastupnici oporbe i vladajućih stranaka optuživali za politiziranje ratnih zločina, a jedinstvo su pokazali jedino u tome što su i jedni i drugi tvrdili kako je četnički pokret zapravo bio antifašistički.

Nastojanja malobrojnih bošnjačkih zastupnika da takve kvalifikacije ospore, podsjećajući na strašne zločine koje su četnici počinili nad muslimanima u istočnoj Bosni tijekom Drugog svjetskog rata, bila su uzaludna.

Nakon cjelodnevne rasprave glasovima vladajuće većine parlament RS je zaključio kako je Zastupnički dom parlamenta BiH “usvajanjem rezolucije o osudi fašističkih pokreta pristupio sramnom prekrajanju povijesnih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj poopćavanje i marginaliziranja stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu”.

Najavili su kako će u Republici Srpskoj donijeti zakon o “danu sjećanja na žrtve genocida počinjenog u NDH” te su istaknuli kako su im “neprihvatljive… bilo kakve proslave poput ‘Beliburga’ od strane vlasti Republike Hrvatske” kao i bilo kakvo isticanje pozdrava “za dom spremni”.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});