fbpx

PAULETIĆ O KULJIŠU: Otiša je div našeg novinarstva i čovjek koji je smislio sintagmu Domovinski rat

Autor: Dnevno.ba

ZAGREB - Hrvatski se građani kroz cijeli dan emotivnim objavama opraštaju od medijskog velikana Denisa Kuljiša.

Iznenadna smrt naplodonosnijeg hrvatskog novinara sve je ostavila zatečenim, a jedan od onih koji će ga teško prežaliti je Robert Pauletić, poznati splitski enigmaš, kvizaš i novinar koji se Kuljiša prisjetio prekrasnim riječima:

“Velika tuga. Zauvik nas je napustija Denis Kuljiš, hrvatski novinar i publicist broj 1. Oduvik me fascinirala njegova blistava, vatrometna inteligencija, spektakularan stil, razbarušena erudicija i izvanredna naracija.

Falit će ta kuljiševska rečenica, meni bolja od krležijanske, rečenica koja je tekla u brzacima, u slapovima, ka moćna rijeka s nizom fenomenalnih digresija, jednako fascinantnih odvojaka od kojih niti jedan nije gubija snagu. Bija je baš najbolji, najbolji i dugo iza njega niko drugi.

Denis Kuljiš nezaobilazna je, stožerna figura modernog hrvatskog žurnalizma. Na njegovim atlasovskim leđima niknuli su Globus i Gloria i još mnogo novina. Denis Kuljiš smislija je sintagmu Domovinski rat i niz drugih leksičkih noviteta, baš on je (uz pomoć Marka Grčića) stvorija novi sistem opremanja tekstova, s dugačkim, zanimljivim novinskim naslovima, pisa je knjige koje su kronika naših nemirnih devedesetih, njegovi “Majmuni, gangsteri i heroji” bili su i ostat će klasik naše publicistike.

Na Kuljiševim genijalnim uredničkim vizijama drugi su uzeli novce, ali on je bija taj koji je pokrenija naše ratno i poslijeratno novinstvo, on, niko drugi, s tim ništa nema niti jedan izdavač, izdavačka se imena ionako s vrimenom zaborave. Kuljiševo ime neće se zaboravit i njegovi tekstovi će se čitat, sve dok postoji ijedan radoznali čitatelj kojem su forte inteligencija, erudicija i nenadmašan stil.

Nisan se uvik sasvim slaga s Kuljiševin stavovima, ali san uvik obožava njegove tekstove. Hrvatsko novinarstvo danas je ionako na kolinima, satrano, bez duha, manje-više jednoobrazno. I baš je Kuljiš mora umrit, jedini kojega san volija čitat! Nakon njega, skoro bi reka, više i nema hrvatskog novinarstva. Otiša je zadnji div, otiša je Titan našeg žurnalizma.

Dragoj Nadi Mirković i obitelji upućujen iskrene izraze sućuti.”

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI