fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Pazaljina zavjera s „bolovanja“ protiv suca Vladimira Špoljarića – II. DIO!

Autor: Josip Šimić-Đinđić / Dnevno.ba

SARAJEVO - U javnom članku, koji je oglašen na internet portalu Dnevno.ba pod nazivom: „Sudac Vladimir Špoljarić – markiran da se klevetom (s)makne“ od 10. listopada 2019. godine, smo objasnili i nedvojbeno prokazali, da je Predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu sudac Vladimir Špoljarić očito žrtva teške klevete u članku, koji je oglašen na internet portalu Žurnal magazin pod nazivom: „AKO ME PRIJAVIŠ, UNIŠTIĆU TE: Predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo prijavljen zbog seksualnog uznemiravanja!“ Objavljeno: 09. 10. 2019. godine, a u kojem tekstu se tvrdi, da se „Vladimir Špoljarić, predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo, treba da očituje zbog ozbiljnih optužbi da je seksualno uznemiravao Enisu Pazalju, koja radi kao sekretar ovog suda“!

Podsjetimo se, “Kleveta želi uništiti Božje djelo. Kleveta se rađa iz vrlo zle stvari; rađa se iz mržnje. A tko prouzrokuje mržnju, taj je Sotona. Kleveta uništava Božje djelo u ljudima, u dušama. Kleveta rabi laž kako bi išla naprijed” – naučava papa Franjo!

Prema pisanju Žurnal magazina, Vladimir Špoljarić, predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, od strane Enise Pazalje za navodno seksualno uznemiravanje je prijavljen 12. 02. 2019. godine i to Uredu disciplinskog tužitelja pri VSTV-u BiH, dok se u sve – prema pisanju Žurnal magazina – uključila i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) po prijavi Enise Pazalje, a cio izvještaj je – prema onome što je glasnogovornik SIPA-e potvrdio – dostavljen Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine na daljnje postupanje.

Sve prethodno opisane radnje, i to: objava spornog članka na internet portalu Žurnal magazina u kojem se kompromitira i diskreditira sudac Vladimir Špoljarić, potom priopćenje SIPA-e itd., događaju se u vrijeme i za vrijeme baš u trenutku dok se Enisa Pazalja nalazi na „bolovanju“, ali smišljeno, o čemu ćemo u nastavku ovoga teksta progovoriti, razotkriti, ali i razobličiti i na čistac istjerati očito podmukli i gnusni plan u kojem se klevetom i lažnim prijavljivanjem Predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić klevetom pokušava da (s)makne sa pozicije Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu.

Već smo pisali, da je sudac Špoljarić od svibnja 2019. godine Predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu. Dakle, sudijsku dužnost vrši skoro 30-ak godina, i za tih 30-ak godina nije zabilježena niti jedna mana ili mrlja ili bilo kakva druga kompromitirajuća stvar u njegovom radu, ali jest tek onda kada je, kao Hrvat od strane VSTV-a BiH imenovan na čelo Kantonalnog suda u Sarajevu i time nedvojbeno postao meta raznih obavještajnih i paraobavještajnih napada. Čudno zar ne?!

Zar je moguće povjerovati u ovakvu jednu ozbiljnu optužbu, da se„Vladimir Špoljarić, predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo, treba da očituje zbog ozbiljnih optužbi da je seksualno uznemiravao Enisu Pazalju, koja radi kao sekretar ovog suda“, – čovjek, koji je svoju pravosudnu karijeru gradio i izgradio, u 30-ak godina njegova rada nije zabilježena niti jedna nepravilnost ili stvar, koja bi ga mogla kompromitirati?! Meni u takvu optužbu nije lako povjerovati, osobito iz činjenice, jer tko imalo poznaje suca Vladimira Špoljarića odmahnut će rukom na ovakve optužbe i reći: „Ma gluposti. Mediji svašta pišu“!

No, vratimo se raskrinkavanju podmuklog plana, skovanog očito od strane Enise Pazalje, koja je instruirana od strane za sada nepoznatih osoba iz policijskog i parapolicijskog obavještajnog establišmenta!

Najprije, ‘ko je god imao priliku uživo vidjeti i popričati sa sucem Vladimirom Špoljarićem mogao je steći nedvojben dojam, da se radi o osobi uredne vanjštine i veoma pristojnog izgleda, klinički imponuje, kao osoba veoma velikih stručnih, intelektualnih i moralnih kapaciteta, korektnog principijelnog sudijskog držanja, a profesionalizam i stručnost u radu na strani su istoga. Kao osoba nije sklona ni simuliranju, niti disimuliranju. To pokazuje i činjenica, da u 30-ak godina njegova rada nije zabilježena niti jedna nepravilnost ili stvar, koja bi ga mogla kompromitirati, ili eventualno diskreditirati.

Od studenog 2018., dvije godine pred odlazak u penziju, imenovan je za v. d. predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, a kasnije i za Predsjednika Suda, pa zbog čega bi onda čovjek, koji je svoju karijeru gradio i izgradio, veliki ugled stekao, svoju karijeru sa kojekakvim seksualnim avanturama, na kraju ukanalio?! Nelogično! To ne bi nitko, pogotovo ne sudac Vladimir Špoljarić, koji skromno vozi Clio iz 2007. godine za koji kaže da vrijedi „oko četiri hiljade maraka“, iako ima mjesečnu plaću 4.267 KM, a ušteđevinu oko 1.000 KM!

U vrijeme dok se sudac Vladimir Špoljarić „razapinje“ u mas medijima pod medijskom i Pazaljinom optužbom, da je navodno seksualno uznemiravao Enisu Pazalju, koja radi kao sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu, Enisa Pazalja se, kako je to već prethodno navedeno za to vrijeme nalazi na „bolovanju“, sudac Špoljarić dao je tek dostojanstven odgovor iz Kantonalnog suda u Sarajevu: „Obzirom da Predsjednik suda nije upoznat odnosno da nema saznanja o predmetnoj prijavi (o.p. Enise Pazalje), to nije u mogućnosti davati komentare“, odgovor je dostavljen iz Kantonalnog suda Sarajevo redakciji Žurnal magazina, i dalje se sudac Špoljarić nije niti oglašavao, ne dajući na taj način ni povoda, ni mjesta medijima za spektakularne priče, ali zadržavajući ono sudijsko dostojanstveno držanje spram gnusnih optužbi, da je navodno seksualno uznemiravao Enisu Pazalju.

Nije danas više tajna, da je danas postao oprobani, ali ustaljeni trend, koji u javnosti dobro prolazi, da uposlenici ili radnice optuže svoje šefove ili poslodavce za tobožnje seksualno uznemiravanje. Ne kažem, da toga zaista u stvarnosti nema, dakako, da ima, ali uzmimo činjenicu, koliko je samo žrtvi takvih lažnih optužbi, i ovo je činjenica koju ne smijemo zanemariti.

Rekoh, da je optužba za seksualno uznemiravanje na račun poslodavaca i šefova„oprobani, ali ustaljeni trend, koji u javnosti dobro prolazi, da uposlenici ili radnice optuže svoje šefove ili poslodavce za tobožnje seksualno uznemiravanje“! Kod ovakvih optužbi kod javnosti nije bitna ni istina ni neistina – važno je da prolazi i uzima se kao „zdravo za gotovo“, a onaj koji je pod ovakvim optužbama ozloglašen biva u javnosti i po internet portalima brojnim komentarima: negativnim, odvratnim i gnusnim „kamenovan“, a presumpcija nevinosti postaje nepoznanica!

U javnom članku pod nazivom: „Sudac Vladimir Špoljarić – markiran da se klevetom (s)makne“ od 10. listopada 2019. godine, postavili smo ligično pitanje: „Zbog čega se nakon izvjesnog vremena navedeni članak u javnosti objelodanjuje, teško kompromitirajući za suca Špoljarića, ali tek nakon što je Špoljarić, kao Hrvat imenovan za Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, i zbog čega se čekalo 8 mjeseci na objavu i reakciju?!“

Ovome pitanju nadodat ćemo još jedno logično pitanje: Zbog čega se navedeni članakkoji je oglašen na internet portalu Žurnal magazin pod nazivom: „AKO ME PRIJAVIŠ, UNIŠTIĆU TE: Predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo prijavljen zbog seksualnog uznemiravanja!“ Objavljeno: 09. 10. 2019. godine, a u kojem tekstu se tvrdi, da se „Vladimir Špoljarić, predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo, treba da očituje zbog ozbiljnih optužbi da je seksualno uznemiravao Enisu Pazalju, koja radi kao sekretar ovog suda“, POJAVLJUJE I OBJAVLJUJE U JAVNOSTI U VRIJEME I ZA VRIJEME DOK SE ENISA PAZALJA NALAZI NA „BOLOVANJU“!?

Enisa Pazalja, koja je u prijavi optužila Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu suca Vladimira Špoljarića, da ju je navodno seksualno uznemiravao, otišla je na smišljeno „bolovanje“ prije nego li je medijska hajka protiv suca Špoljarića izbila u medijima, što znači, da je sve, očito u dogovoru Enise Pazalje i medija, te za sada više nepoznatih osoba, bilo sve dobro isplanirano, jer se Pazalja sa „bolovanja“ – odakle mirno promatra razvoj situacije – nada, da će suca Vladimira Špoljarića, predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, po njezinim, već iz prošlosti ustaljenim i oprobanim optužbama, ukloniti sa mjesta i pozicije Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, nakon čega će se ona, kao „pobjednik“ sa sigurne distance – „bolovanja“ vratiti u kojem je odigrala vrlo prljavu, sramnu, nečasnu i podmuklu ulogu u kovanju zavjere protiv suca Vladimira Špoljarića.

Postavimo još jedno logično pitanje: Zbog čega se čekalo, da Enisa Pazalja naprije ode na tobožnje „bolovanje“, pa da se tek onda navedeni članak oglašava na internet portalu Žurnal magazin, koji kompromitira suca Špoljarića, da je navodno seksualno uznemiravao Enisu Pazalju?! Žurnal tvrdi: „Nakon takvog mobinga Enisa Pazalja prinuđena je otići na bolovanje, ali se uz sve rizike koje to nosi, odlučila da sve prijavi Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH“.

Tvrdi Enisa Pazalja, da je navodno bila „prinuđena otići na bolovanje, zbog mobinga koji je trpjela od strane suca Špoljarića“, te nadodaje, da„na sve pozive imenovanog u kancelariju i telefonske pozive odgovarala sam hladnim službenim tonom, pokazujući da sam povrijeđena i uvrijeđena kao žena i majka, da odbijam takav odnos“, ali je začudno, da ista ta „povrijeđena i uvrijeđena žena i majka“ imenom Enisa Pazalja nije bila uvrijeđena ni kao majka i žena povrijeđena, nakon njezine navodne dugogodišnje tajne ljubavne izvanbračne veze sa bivšim predsjednikom Kantonalnog suda u Sarajevu Jasminom Jahjaefendićem, o čemu naveliko priča i bruji sav pravosudni establišment na Kantonalnom sudu u Sarajevu i Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo, o čemu smo u prošlom članku ukazali!

Odlazak na „bolovanje“ nije ni u najmanju ruku imao za cilj to što Enisa Pazalja nije više mogla trpjeti navodni mobing od strane suca Vladimira Špoljarića, nego pripremu i realizaciju, onoga što će tek uslijediti: očito dogovoreni, ali gnusni i podmukli skovani plan zavjere protiv Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu sa ciljem njegova rušenja, popraćeno orkestriranim, ali naručenim objavama huškačih medija, odakle Enisa Pazaljasa „bolovanja“ mirno promatra razvoj situacije – gdje će kako se nada – suca Vladimira Špoljarića, predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, po njezinim, već iz prošlosti ustaljenim i oprobanim optužbama, ukloniti sa mjesta i pozicije Predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, nakon čega će se ona, kao „pobjednik“ sa sigurne distance – „bolovanja“ vratiti u kojem je odigrala vrlo prljavu, sramnu, nečasnu i podmuklu ulogu u kovanju zavjere protiv suca Vladimira Špoljarića.

Ako Enisa Pazalja pak govori istinu (u što čisto sumnjam), zbog čega je prije objave članka na Žurnal magazinu pobjegla na „bolovanje“?! Vjerojatno, što je od stida i srama teško pogledati u oči čovjeku – sucu Vladimiru Špoljariću, koji je žrtva laži i klevete Enise Pazalje! “Tko čini istinu, dolazi k svjetlosti nek bude bjelodano da su djela njegova u Bogu učinjena” – kaže Sv. Pismo. Dakle, ‘ko govori istinu, on ne bježi, nego na „svjetlost dolazi“, na čistac, u poštenu borbu.

No, tu nije kraj, pa jahači nastavljaju igrati dalje zadanu im igru! Žurnal objavljuje novi članak pod nazivom: „SLUČAJ SUDIJE ŠPOLJARIĆA ISTRAŽUJE I SIPA: Seksualno uznemiravanje, angažman stručnih saradnika, utrošak novca…“Objavljeno: 10.10.2019. u 12:52h, u kojem članku se sada tvrdi, „kako saznaje Žurnal, Enisa Pazalja, sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu, koja je i prijavila Špoljarića, već je dala iscrpan iskaz inspektorima SIPA-e…“. Upravo iz ove konstatacije stječe se jak dojam, pored svega navedenog, da se kompromitacija i diskreditacija predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića, planira, odrađuje i realizira uz suradnju i sa pripadnicima SIPA-e, slijedom navedenog se stječe zaključak, da je sve unaprijed dobro organizirano i isplanirano, samo se čekalo da se Enisa Pazalja povuče na sigurnu distancu „bolovanja“, kako bi akteri kroz medije i Agencije „odradili“ suca Špoljarića.

‘Ko je iz SIPA-e odlučio, da „začini“ medijku hajku protiv suca Špoljarića, pa počinio krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ i „Povredu tajnosti postupka“, pa „ekskluzivno“ prije glasnogovornika SIPA-e, mimo svih protokola, dao medijima informaciju, da je„Enisa Pazalja, sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu, koja je i prijavila Špoljarića, već dala iscrpan iskaz inspektorima SIPA-e…“?!

Nije više javna tajna, da je SIPA, kao Agencija postala mjesto kovanja strašnih zavjera protiv nositelja pravosudnih funkcija hrvatske nacionalnosti, osobito uz činjenicu jer i Tužiteljstvo BiH provodi istragu protiv više pripadnika SIPA-e, zbog osnovane sumnje u nezakonitost radnji istih, o čemu smo ranije pisali.

Međutim, moramo se složiti, da je Žurnal magazin ovoga puta u odnosu na suca Vladimira Špoljarića napravio „pucanj u prazno“ za razliku od suca Huseina Delalića, koji je pravosnažno osuđivani seksualni prijetupnik bio i te činjenice VSTV-u prikrio, nakon čega je nedavno suspendiran sa sudijske dužnosti suca Kantonalnog suda u Sarajevu, bio. Sudac Husein Delalić nije ovakvu činjenicu niti nijekao, čak je za Avaz to i potvrdio. Nakon što je Žurnal magazin objavio da je sudac Delalić osuđivan zbog pokušaja silovanja bio, dopise VSTV-u BiH slali su Delagacija EU u BiH tražeći ultimativno od VSTV-a BiH da preispitaju imenovanje i produžetak mandata sucu Huseinu Delaliću. I preispitali su: ekspresno je suspendiran bio!

Međutim, gore bitnih poteza i reakcija u odnosu na suca Vladimira Špoljarića, koji je prijavljen da je navodno seksualno uznemiravao Enisu Pazalju, i nema! Bit će sigurno, što su svi prozreli igru „crnih jahača“ u zavjeri protiv suca Vladimira Špoljarića. Nema čak reakcije ni od OHR-a BiH, koji osobno poznaje suca Špoljarića, kao časnog i poštenog čovjeka i suca!

„Svatko mora čuvati pravednu suzdržljivost glede privatnog života ljudî. Odgovorni za obavješćivanje moraju održavati pravilan razmjer između zahtjeva zajedničkog dobra i poštivanja posebnih prava. Upletanje sredstava obavješćivanja u privatni život osoba koje su u nekoj političkoj ili javnoj djelatnosti za osudu je ako škodi njihovoj intimnosti ili slobodi“ – iz nauka Katoličke Crkve, broj: 2492., a ako su medijske objave, koje se tiču intimnosti i slobode, kao u slučaju suca Vladimira Špoljarića očito lažne, takve objave su „pravo nasilje učinjeno drugomu. Ona ga pogađa u sposobnosti spoznaje, koja je uvjet za svaki sud i svaku odluku. Ona sadrži klicu podjele duhova i svih zala što ih ta podjela uzrokuje. Laž je pogubna za svako društvo; ona potkopava povjerenje među ljudima i razdire tkivo društvenih odnosa“ – KKC, br.: 2486.

„Laž je najizravnija povreda istine. Lagati, znači govoriti ili raditi protiv istine, radi zavođenja u bludnju. Ranjavajući čovjekov odnos prema istini i prema bližnjemu, laž vrijeđa temeljni odnošaj čovjeka i njegove riječi prema Gospodinu. Težina laži mjeri se prema naravi istine koju izobličuje, prema okolnostima i nakanama onoga tko laže, prema šteti što su je pretrpjeli oni koji su žrtve laži. Iako je laž, u sebi, samo laki grijeh, postaje smrtnim grijehom kad teško vrijeđa kreposti pravednosti i ljubavi“ – KKC, br.: 2483, 2484.

Laž ili kleveta, a „kad je izrečena javno, izjava protivna istini zadobiva osobitu težinu“ – KKC, br.: 2476.

U svakom izvještavanju, a o čemu smo već na to ukazali, mediji moraju strogo paziti, da ne padnu u ozloglašavanja poštivajući – kroz solidarnost – privatnost i slobodu drugoga, a glede načina izvještavanja, da bude pošteno i prikladno.

VEZANI TEKST:

Sudac Vladimir Špoljarić – markiran da se klevetom (s)makne!

Autor: Josip Šimić-Đinđić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});