fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PEJČINOVIĆ BURIĆ: Nema popuštanja Srbiji!

Autor: Dnevno.ba

ZAGREB - Srbija mora da ispuni sve kriterije za ulazak u EU i tu nema popuštanja, izjavila je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Ona je to rekla na konferenciji za novinare, nakon sto je stranka Most optužila hrvatsku vladu za izdaju nacionalnih interesa jer popušta Srbiji u pregovorima sa EU, prenosi regionalna televizija N1 Hrvatska.

“Jasan i nedvosmislen stav Hrvatske je da Srbija kao kandidatkinja za članstvo mora da ispuniti sva mjerila i sve kriterije  kako bi dobila naše zeleno svjetlo. Tu moramo biti jasni: nema popuštanja. Dakle, svi kriteriji i sva mjerila moraju biti ispunjena”, rekla je Pejčinović Burić.

Ona je dodala da Most ponovo po istom obrascu pokušava da “generira novu aferu” i izmišlja je.

“Potpuna je neistina da sam ja ikad bila angažirana  od strane srpske vlade ili od bilo kog srpskog ministra. Radila sam na projektu Europske unije čiji je zadatak bio da pruži tehničku pomoć vezanu uz prilagođavanje zakonodavstva”, rekla je Pejčinović Burić.

Prema njenim riječima sadašnja hrvatska vlada je podstakla “oživljavanje rada svih mehanizama za rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom, sa posebnim naglaskom na rješavanje pitanja nestalih”, rekla je Pejčinović Burić.

Ranije danas predsjednik stranke Most Božo Petrov rekao je da se otvara mogućnost sukoba interesa sadašnje ministrice vanjskih  poslova Pejčinović Burić koja je 2013. bila savjetnica tadašnjem premijeru Srbije kako bi se Srbija lakše približila EU.

”U isto to vrijeme naše ministarstvo vanjskih poslova je trebalo da rješava teška pitanja u pregovorima sa Srbijom – od nestalih osoba, kulturnog blaga pa i zakona o univerzalnoj jurisdikciji”, rekao je Petrov i upitao ko je ukinuo povjereništvo za praćenje provođenja prelaznih mjerila u pregovorima.

Odgovarajući na pitanje da li postoji Povjereništvo, Pejčinović Burić je rekla da je sadašnja vlada vlada zaključila da takvo povjereništvo “nije neophodno da bi se rješavala pitanja”.

“Sve što je bilo zamišljeno da to povjereništvo radi, se radi, što kroz redovne aktivnosti, kroz redovne mehanizme koje ima vlada na raspolaganju, što kroz posebna međudržavna povjereništva koja smo uspostavili. Dakle, nema ničega što je trebalo da radi to povjereništvo što ova vlada nije počela da radi”, rekla je hrvatska ministarka.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});