fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

“Pere” li se ponovno općinski novac preko ALBA-e?

Autor: Ljubuski.info

LJUBUŠKI - Oko 200.000 KM je, prema nacrtu općinskog proračuna za 2019. godinu, namijenjeno subvencioniranju odvoza otpada privatnog poduzeća ALBA na deponiju Uborak kod Mostara.

Unatrag 8 godina, iz proračuna općine Ljubuški, ALBA je, za plaćanje rashoda svog poduzeća, dobila više od 1,5 milijuna KM. Radi se o radnjama kojima se financira privatna tvrtka koja je dizanjem ruku vijećnika HDZ BiH i HDZ 1990 dobila legitimitet.

Postavlja se pitanje, radi li se o pranju novca, smišljenom financiranju dragog privatnog poduzeća od strane Nevenka Barbarića i HDZ BiH, koje bi trebalo dobiti i posao razvrstavanja županijskog otpada na području Ljubuškog. Reciklažno dvorište je predviđeno na području MZ Cerno – Crnopod, a njegova promocija je imala stručni i politički fijasko.

Slijedi potpisivanje peticije

U selima Cernu i Crnopodu se sprema potpisivanje peticije protiv izgradnje ovog dvorišta. Seoski informator i lobist je Andrija Mucić i nekolicina partijskih podobnika. Inače Mucić se javno predstavlja kao nestranački čovjek i negira bilo kakvu vezu s HDZ BiH, ali to nije točno, jer je bio kandidat za vijećnika na jednim od prethodnih izbora.

Općina Ljubuški, prema podacima poduzeća ALBA, proizvede oko 4.000 tona otpada godišnje, što predstavlja brojku za razmišljanje. ALBA u Ljubuškom ima najviše cijene transporta i prikupljanja otpada. Mjesečna naknada za domaćinstvo je dvostruko viša no u Zenici gdje ona mjesečno iznosi samo 9,50 KM. Takodjer, za razliku od Ljubuškog, ALBA koncesiju za odvoz otpada uplaćuje u općinske proračune. Ljubuški ALBA-u financira s 240.000 KM. S pravom se pitamo radi li se o klasičnom pranju novca sa ciljem njegovog izvlačenja iz općinskog proračuna?

Važno je kazati da deponija Uborak naplaćuje deponiranje po cijeni od 45 KM za jednu tonu. Mjesta za malverzacije je napretek. Zašto ovaj novac ne bi bio uložen na korist općine?

U općini Ljubuški financije se godinama vode nestručno i nezakonito. Da je tomu tako, potvrdile su mjerodavna tijela. Ali i to šef financija Stipe Bubalo negira i smatra ih transparentnim i zakonitim iako je godinama zamračivao ni manje niti više već milijune KM.

Općinski vijećnici, što je jasno, nisu sposobni utjecati na nezakonitosti rada OV Ljubuški.

Izgleda da to mogu samo agencije za suzbijanje kriminala.

Autor: Ljubuski.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});