fbpx

PISMO BIDENU: Komšić kaže da ‘Mesić zna što je potrebno BiH’, Čolak ga naziva ‘bošnjačkim lobistom’

Autor: dnevno.ba

Dosta reakcija u regiji izazvalo je pismo bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Joeu Bidenu u kojem se zalaže za ustrojstvo BiH po građanskom, a ne nacionalnom principu.

Očekivano, pismo je podijeljenje reakcije. Željko Komšić, hrvatski član predsjedništva BiH, pozdravio je Mesićeve stavove.

“Mislim da predsjednik Mesić, kao iskusan političar i kao čovjek koji je dokazano dobronamjeran prema Bosni i Hercegovini i svim njenim ljudima, sasvim ispravno shvaća što je potrebno našoj zemlji i gdje se nalazi svojevrstan izlaz iz ovog našeg političkog i društvenog kaosa”, izjavio je Komšić za Radio Sarajevo.

“Takozvani koncept konstitutivnosti, kao način društvenog i državnog uređenja Bosne i Hercegovine, osim što je zastario kao koncept i model u svim demokratskim društvima, u Bosni i Hercegovini je nepresušan izvor konflikata svih vrsta. Etničkih pogotovo”, dodao je.

No, s druge strane Bariša Čolak, zamjenik predsjedatelja Kluba Hrvata u Doma naroda Parlamenta BiH, na Mesića je ogorčen te ga je proglasio – bošnjačkim lobistom. Čak i sumnja da Mesić nije samoincijativno uputio pismo, već da je ‘odnekud inicirano’. Čolakovo je mišljenje da koncept građanske države i princip “jedan čovjek jedan glas” u praksi znači dominaciju većinskoga bošnjačkog naroda.

“Ovakvi istupi ništa se ne razlikuju od onih bošnjačkih lobista ili zagovornika takve politike, odnosno građanske države kako joj tepaju. Pa nismo ni mi za seljačku državu; i mi smo za građansku državu, ali koju građansku državu – državu u kojoj će biti uvažena prava, ne samo svakog pojedinca nego i kolektiviteta kao takvog. Ovdje se upravo to zanemaruje, i na sceni je klasična zamjena teza kroz priču da treba doći do građanske države”, izjavio je Čolak za Hrvatski medijski servis.

“Lobiranje je danas dopušteno, Bože moj, samo što je ovo jedan nekorektan i nepošten način”, smatra.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI