fbpx
Korisnik

‘Pitanje Hrvata u BiH je najveća hrvatska bitka nakon Domovinskog rata, Milanović i Plenković se bore za našu stvar’

Autor: Bild.ba

Zoran Milanović sinoć je pred Ujedinjenim narodima, među ostalim, govorio o Bosni i Hercegovini i Hrvatima u toj zemlji.

Ponovio je problem neravnopravnosti Hrvata u BiH kojima brojniji Bošnjaci nameću političke predstavnike.

“Izborne reforme u Bosni i Hercegovini odavno kasne i hitno su potrebne. Izborne reforme trebale bi omogućiti svakom konstitutivnom narodu (Bošnjacima, Srbima i Hrvatima) da biraju svoje predstavnike na svim odgovarajućim političkim razinama. Hrvati Bosne i Hercegovine nisu bili u mogućnosti iskoristiti ovo pravo. Nije stoga čudno što se osjećaju marginalizirani i obespravljeni. To se mora promijeniti”, kazao je, među ostalim, Milanović.

Politolog Tomislav Soldo u izjavi za Bild.ba podsjeća kako se situacija na poglede u BiH iz perspektive Hrvatske promijenila.

“Ono što je Milanović govorio pred Ujedinjenim narodima treba gledati u kontekstu šireg političkog konsenzusa u Hrvatskoj. Svi važni i relevantni akteri u Zagrebu su na osobit način spoznali ‘u kom grmu leži zec’ kada je u pitanju situacija s bosanskohercegovačkim Hrvatima i njihovom obespravljenošću. U odnosu na razdoblje od prije samo 10 godina, situacija se u korist bh. Hrvata promijenila nabolje”, govori Soldo za Bild.ba.

Dodaje kako je ovo pitanje “najveća hrvatska bitka”.

“Milanović se, baš poput i premijera Plenkovića i gotovo cijele vlade, već u kontinuitetu diplomatski bori za ono što mi ovdje kolokvijalno zovemo naša stvar. Pitanje Bosne i Hercegovine i konzumacije političkih prava Hrvata je nakon Domovinskog rata najveća hrvatska bitka, a svi akteri politike i na Pantovčaku i u Banskim dvorima su pokazali kako im je to glavni vanjsko-politički prioritet”, rekao je Soldo.

Ovaj politolog očekuje i da Hrvati napokon sami mognu birati svoje političke predstavnike.

“U tom svjetulu, očekujem i izmjene Izbornoga zakona koje će se dogoditi na način da će svi konstitutivni narodi u BiH moći sami birati svoje političke predstavnike”, rekao je.

Autor: Bild.ba

ZADNJE VIJESTI