fbpx
Foto: HINA

Plenković i Hrvatska biskupska konferencija razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini

Autor: Hina/Fena

Na redovitom polugodišnjem sastanku članova Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i članovima Vlade, održanom u ponedjeljak, bilo je riječi i o aktualnom stanju u Bosni i Hercegovini.

Tom prigodom sudionici sastanka su istaknuli važnost daljnjeg zauzimanja za ravnopravan položaj hrvatskog naroda i boljitak cijele BiH.

Posebno su, ističe Tiskovni ured HKB, prepoznata nastojanja Katoličke Crkve u BiH oko očuvanja identiteta hrvatskog naroda te zalaganja za dijalog i miran suživot među svim narodima i građanima BiH, kao i niz projekata Vlade od važnosti za Hrvate u BiH.

Sastanak je održan uoči posjeta državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina Hrvatskoj, s kojim će se sastati i Plenković te razgovarati o unaprjeđenju odnosa Hrvatske i Svete Stolice, javlja Hina.

Na sastanku se razgovaralo, napominje Tiskovni ured, o daljnjoj pomoći Ukrajini, koja je žrtva agresije, i pružanju potrebne skrbi izbjeglicama, kao i posljedicama ruske invazije i kršenja međunarodnog prava za cijelu Europu.

Plenković je izvijestio HBK o svom posjetu Ukrajini u povodu Dana Europe i sastancima s ukrajinskim državnim vrhom. Naglasio je da Hrvatska odlučno stoji uz ukrajinski narod, a hrvatska Vlada je pružila snažnu financijsku, humanitarnu i svaku drugu pomoć Ukrajini te odlučno podupire njezin europski put.

Predstavnici HBK-a istaknuli su važnost poduzimanja napora oko postizanja mira i što bržeg okončanja rata, koji je izazvao brojne ljudske žrtve i velika materijalna razaranja.

Pozdravili su dosadašnje napore Hrvatske u tome smjeru te iskazivanje solidarnosti i pružanje pomoći izbjeglicama koji su došli u Hrvatsku i ljudima pogođenim ratom u samoj Ukrajini.

 

Autor: Hina/Fena

ZADNJE VIJESTI