fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Željko Puhovski/Cropix

PLENKOVIĆ: Ja radim za Hrvatsku i za Hrvate u Bosni i Hercegovini, a Milanović nema što raditi pa onda čini samo štetu

Autor: dnevno.ba

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu u Bruxellesu nakon sastanka na vrhu država članica EU-a i zapadnog Balkana. Sastanak je završio bez zajedničke izjave i konferencije za novinare. Premijer Plenković je istaknuo da je ponovio kako je stav Hrvatske jasan. Podržavamo otvaranje pregovora s Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom i što se nas tiče, odmah. Podržavamo, naravno, više i ranije od svih drugih status kandidata za BiH za članstvo u Europskoj uniji, to smo rekli nebrojeno puta, kazao je.

– Budući da je to nama najzanimljivija tema, važno je da imamo svi na umu da je Hrvatska, odnosno ja osobno, pokrenula ovu temu još u ožujku. Tada smo imali zaključke Europskog vijeća, koji ne samo da su željeli gurnuti dalje put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji, nego su pozvali i na angažman najviše dužnosnike EU-a da se bave pitanjem BiH, da smanje tenzije, da se bave pitanjem ustavne i izborne reforme. To je predsjednik Europskog vijeća Charlec Michel učinio i posjetom regiji, Sarajevu, kazao je među ostalim premijer Plenković.

Ponovio je da je Hrvatska u toj temi više i ranije od bilo koje druge zemlje. Vidim sad u zadnjih pet dana da su jako aktivni naši prijatelji iz Slovenije i Austrije, što je naravno jako dobro i simpatično, ali u biti cijelu tu tezu o statusu BiH svo ovo vrijeme vodi Hrvatska. Vidim da je Milanović ujutro imao neku pressicu koja još jednom potvrđuje da je čovjek kompletno neupućen u ono što se zbiva, izoliran, i onda govori stvari koje nemaju veze sa supstancom niti s onim što mi ovdje cijelo vrijeme radimo. Naravno, borimo se puno više od njega, konkretnije, konstruktivnije, inteligentnije za ravnopravnost Hrvata u BiH, što ćemo činiti i dalje, kazao je Plenković.

Velika je politička i tektonska odluka da Ukrajina, Gruzija i Moldova prijeđu iz politike susjedstva praktički u politiku proširenja, kazao je.

Plenković komentirao Milanovićeve izjave

– Jasno je da on radi za nekoga tko nije hrvatski, on vjerojatno radi za neke, a ne samo on, vidio sam i Mesićeve izjave u Ivancu neki dan. Moramo se ozbiljno zapitati koja je to ekipa i za čije moskovske interese oni rade. To sad postaje sve skupa jasnije. Ja radim za Hrvatsku, radim i za Hrvate u Bosni i Hercegovini, radim za to da budemo u Schengenu, u euro području, da dobijemo sredstva iz instrumenta iduće generacije, kazao je među ostalim premijer Plenković odgovarajući na Milanovićeve kritike. Netko tko apsolutno niti po jednom bitnom pitanju ne radi baš ništa, bolje da ne govori ništa nego da govori neistine, dodao je.

– Neka pogleda svoja postignuća. Što je on napravio? Vrijeđa Ameriku, EU, predsjednicu Komisije, predsjednika Europskog vijeća, prijeti s blokadom Finskoj i Švedskoj za pristup NATO-u što apsolutno nikakve veze nema s pitanjem Hrvata u BiH. Dakle radi ogromne, krupne, velike greške i štetu Hrvatskoj i kojoj ruši kredibilitet. Sad se očito povukao, pobjegao negdje, jer sad te teme koliko vidim više nisu bitne. Najednom – idemo u Madrid i više nećemo blokirati. Reputacijski je jako loše to za Hrvatsku. Čovjek kojem sam prvi dan ruske agresije na Ukrajinu napisao pismo da se sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost, nije trznuo tri mjeseca, izjavio je Plenković i dodao da Milanović sramoti sam sebe.

Plenković: Prosvjed hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu zbog Milanovićevih izjava

Sve što ja radim, radim mudro, dobro i na korist hrvatskim građanima. Za koga on radi, koji je to način. Kakve su to floskule i teme o kojima on govori? Potpuno je izoliran i neinformiran i čini nam u biti štetu, kazao je Plenković.

– Vidim da je izvrijeđao i Schmidta. Dobio sam informaciju da su čak i prosvjedovali hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu zbog njegovih izjava, to je onda ozbiljna šteta. To je šteta koju mi nastojimo popravljati, ne opterećivati hrvatsku javnost previše. To sad već poprima razmjere koji su zastrašujući. Toliko negative i destrukcije koju dobivamo s njegove strane je štetno, sramotno, beskorisno. Očito nema što raditi pa onda čini samo štetu. Na kraju, to je sve iz ljubomore i pakosti, izjavio je.

Opet se osvrnuo na BiH i njihove ambicije za kandidatski status u EU. Hrvatska želi da BiH dobije kandidatski status, da joj se hitno, kao što je pisalo u izvjavi gospodina Michela, pristupi izmjeni ustava i izbornog zakona, rekao je premijer Plenković.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});