fbpx

Plenković ljut zbog poteza riječkog kafića: To je na korak do fašizma

Autor: dnevno.ba

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti proslave Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Tom se prilikom obratio javnosti.

Komentirajući objavu vlasnika jednog riječkog kafića koji je poručio HDZ-ovcima da nisu dobrodošli Plenković je rekao da ga čudi degutantna količina dvostrukih kriterija.

Da je gospodin rekao “u kafić ne mogu Srbi, u kafić ne smiju doći Židovi, u kafić ne smiju doći Romi, u kafić ne smiju doći pripadnici Armade, u kafić ne smiju doći SDP-ovci” digla bi se takva halabuka da bi treštala Hrvatska od toga. Ali ako se kaže “ne mogu doći HDZ-ovci”, to je ništa. Čak se traže opravdanja, rekao je Plenković.

To se zove diskriminacija, to se zove rasizam, next step vam je fašizam. To je bit, dodao je.

Novinarki koja je rekla da nije detaljno čitala spornu izjavu Plenković je rekao da ne postavlja pitanja ako ne zna o čemu se radi.

Ne smijete to raditi, to je profesionalno ispod razine onoga što je novinarstvo. Ako niste čitali, ne pitajte, poručio je.

Da je zadnji kafić na svijetu, ne bih tamo otišao, rekao je također Plenković.

Dotaknuo se i komentara na izjave HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba, Davora Filipovića, koji je rekao da ne zna ćirilicu i da ne bi znao pročitati riječ koju su Zagrepčani ćirilicom napisali u Ilici u čast kantautoru Đorđu Balaševiću.

“Zašto doživljava napade, zato što je političkim protivnicima opasan, neugodan im je. Zašto bi on morao znati stihove neke pjesme? U čemu je tu problem? Čovjek je rođen 1984., možda sluša neku drugu glazbu. Dotepence ćemo staviti ispod radara, Hercegovce i Hercegovačku ćemo staviti ispod radara. Ovaj u Tri majmuna je eklatantan primjer rasizma i fašizma, samo da stavi na rukav zvijezdu”, rekao je Plenković.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI